Filipinų žmogaus teisių tarnyba tiria mirtinus reidus prieš komunistų kovotojus

Filipinų žmogaus teisių priežiūros tarnyba pirmadienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl devynių žmonių gyvybių pareikalavusių  Filipinų saugumo pajėgų reidų prieš numanomus komunistų kovotojus.

Pasak kairiųjų grupės „Bayan“, visi sekmadienį netoli Manilos vykusios koordinuotos operacijos metu sulaikyti ir žuvę asmenys buvo neginkluoti aktyvistai.

Tačiau Filipinų nacionalinės policijos vadovas Deboldas Sinas nurodė, kad ši policijos ir kariuomenės operacija buvo suplanuota reaguojant į pranešimus, kad įtariamieji „neteisėtai turėjo šaunamųjų ginklų“.

Jis sakė, jog reidų metu žuvo devyni žmonės ir penkiolika buvo sulaikyti.

Dviem dienomis anksčiau Filipinų prezidentas Rodrigas Duterte (Rodrigas Dutertė), kurio prieštaringai vertinamas karas prieš narkotikus pasiglemžė tūkstančius gyvybių, dar kartą įsakė saugumo pajėgoms „ignoruoti žmogaus teises“ ir žudyti komunistų sukilėlius.

Policijos pareigūnas pareiškia nepagrįstą įtarimą, kad tu turi vieną granatą, ir teisėjas išduos kratos orderį, kuris gali privesti iki tavo sulaikymo ar žūties.

Nepriklausoma Žmogaus teisių komisija pranešė pasiuntusi savo atstovus ištirti šiuos areštus ir nužudymus bei paraginusi Filipinų vyriausybę padaryti tą patį.

„Aktyvistai nebūtinai yra teroristai, ir besiimantys ginklų turėtų skiriami nuo tiesiog besinaudojančių savo konstitucine teise kurti asociacijas, organizacijas ir į jas įstoti, taip pat besikreipiančių į vyriausybę dėl žalos atlyginimo už patirtas skriaudas“ – naujienų AFP pirmadienį sakė komisijos atstovė spaudai Jacquelin De Guia (Žaklin De Guja).

Anot žmogaus teisių grupių, nuo R. Duterte atėjimo į valdžią 2016-aisiais šalyje buvo nužudyta šimtai aktyvistų, žurnalistų ir teisininkų buvo nužudyti.

Daugelis jų buvo apkaltinti, kad palaiko dešimtmečius rusenantį maoistų sukilimą, kurį populistas prezidentas pažadėjo užgniaužti iki savo kadencijos pabaigos 2022-aisiais.

„Bayan“ sakė, kad policija naudojosi „abejotinais kratos orderiais“ per sekmadienio operaciją, kuri esą buvo nukreipta prieš „teisėtus aktyvistus“, o ne komunistinių ginkluotų grupių narius, kaip teigė teisėsaugininkai.

Grupė nurodė, kad tarp aukų yra vienas iš „Bayan“ koordinatorių, žuvęs Kavitės provincijoje į pietus nuo Manilos.

„Policijos pareigūnas pareiškia nepagrįstą įtarimą, kad tu turi vieną granatą, ir teisėjas išduos kratos orderį, kuris gali privesti iki tavo sulaikymo ar žūties“ – sakė grupė, kuri agituoja už darbininkus, ūkininkus ir kitas marginalizuotas grupes.

Prezidento atstovas spaudai Haris Roque (Haris Rokė) sakė kad vyriausybė planuoja tirti nužudymus, tačiau teisino mirtinos jėgos panaudojimą, kai tai būtina.

„Jei tavo priešininkas turi ginklų, nelauksi, kol į tave šaus ar tave nužudys“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Laukiniai Rytai!!,Mums nesuprantama,svetimo mentaliteto Azija,,,vvv ivairiaspalve zmonija --OKEY,,taciau EUROPA ==geriau,,,tik vokieciai,,,prisiveise margaspalviu begliu ,,...gal tai ju ATGAILA uz sugriauta ,ishdeginta EUROPA 1940--1945m ??? O tokia mishraine labai pavojinga europos tautoms

kaunas

kaunas portretas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių