Filipinuose taifūnas sugriovė dešimtis tūkstančių namų

Filipinų salą nusiaubus galingiausiam šiemet taifūnui gali prireikti kelių mėnesių, kol 260 tūkst. gyventojų turinčioje saloje bus atkurtas elektros tiekimas, antradienį pranešė Raudonasis Kryžius.

Sekmadienį taifūnas „Goni“ smogė Katanduaneso salai, kur nuo pasaulio atskyrė aštuonis miestus ir sugriovė maždaug 25 tūkst. namų, o paskui praūžė per pietinę Lusono dalį. Audros didžiausias nuolatinis vėjo greitis siekė 225 km per valandą.

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) vadovas Filipinuose Robertas Kaufmanas naujienų agentūrai AFP sakė, kad saloje nutrūko telekomunikacinės paslaugos, joms atkurti gali prireikti kelių mėnesių.

Greitosios pagalbos tarnybų darbuotojai bando pasiekti aštuonis žemės nuošliaužų atskirtus miestus, sakė virš salos praskridęs pareigūnas.

„Pastatas po pastato, namas po namo... jeigu nesugriauti, tai apgadinti“, – kalbėjo R. Kaufmanas.

„Daugybės žmonių, kurie ir taip laikėsi iš paskutiniųjų, gyvenimas apvirto aukštyn kojomis ir jiems reikia paramos“, – nurodė IFRC pareigūnas.

Pasak jo, audros nešami smarkūs vėjai ir liūtys sugriovė mažiausiai 25 tūkst. namų saloje ir dar 45 tūkst. apgadino, tačiau šie skaičiai dar turėtų augti.

Taifūnas „Goni“ Filipinams smogė praėjus savaitei po to, kai per tą patį koronaviruso pandemijos išsekintą regioną praūžė taifūnas „Molave“.

Slinkdamas per Filipinus taifūnas „Goni“ nusinešė mažiausiai 20 žmonių gyvybių, įskaitant šešias Katanduaneso saloje ir dar 14 kaimynėje Albajaus provincijoje Lusono saloje, pranešė pareigūnai.

„Situacija yra ir širdį verianti, ir teikianti vilčių“, – kalbėjo R. Kaufmanas. Jis taip pat įvertino stichijos padarytą žalą Albajuje, kur po purvo nuošliaužomis buvo palaidota dešimtys namų.

„Nuniokojimas yra didžiulis,.. bet vienas dalykas, kurį mačiau, buvo neįtikėtinai atsparūs gyventojai“, – sakė jis.

IFRC pareigūnas nurodė, kad artėjant taifūnui Filipinuose evakavosi maždaug 400 tūkst. žmonių, ir tai „išgelbėjo gyvybių“.

„Jie turi daug patirties ir sulaukę didžiulių audrų, katastrofiškų taifūnų, žmonės žino, kad reikia apleisti vietovę ir prisiglausti evakuacijos centruose“, – sakė jis.

Dauguma žuvusiųjų yra žmonės, palikę prieglaudas dar nepraėjus audrai, paaiškino R. Kaufmanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių