Gaisrų dūmams dusinant Sidnėjų Australijos premjeras neigia sąsajas su klimato kaita

Australijos ministras pirmininkas ketvirtadienį neigė, kad jo klimato politika nulėmė beprecedenčius šalyje siaučiančius miškų gaisrus, ir tvirtino, kad vyriausybė kovodama su pasauliniu atšilimu deda pakankamai pastangų.

Gaisrams toliau plintant, o jų dūmams dusinant didžiausią šalies miestą, konservatorių lyderis Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) gynė savo klimato politiką ir sakė, kad Australija „atlieka savo dalį“.

Premjeras kelias savaites atsisakydavo kabėti apie klimato kaitos sąsajas su gaisrais, kuriuos gelbėjimo tarybos vadina beprecedenčiais dėl jų skaičiaus ir masto, labai anksti prasidėjus krūmynų gaisrų sezonui.

„Besiformuojanti prielaida, kad... Australija, nulemianti 1,3 proc. pasaulinės taršos,... tiesiogiai veikia konkrečius gaisrų įvykius, čia ar kur nors kitur pasaulyje, neatlaiko patikimų mokslinių įrodymų“, – ABC radijui sakė jis.

S. Morrisonas atmetė vis garsesnius raginimus imtis veiksmų, nors vis daugiau gyventojų Australijos pietryčiuose gauna nurodymus evakuotis, o moksleiviai Sidnėjuje dėl dūmų vėl negali žaisti lauke.

Australija, sakė S. Morrisonas, „atlieka savo dalį reaguojant į klimato kaitą“ ir siekė formuluoti šį klausimą kaip pasaulinį reikalą.

Mokslininkai, buvę ugniagesių vadai ir gaisrų poveikį patyrę gyventojai intensyvesnius šio sezono gaisrus siejo su klimato kaita.

Beprecedenčius gaisrus nulėmė sausra, sezonui nebūdingi karšti, sausi ir vėjuoti orai. Mokslininkai mano, kad daugelį šių veiksnių sustiprino kylanti pasaulio temperatūra.

Ketvirtadienį krūmynų gaisrai siautė visuose Australijos regionuose. Viktorijos valstijos gyventojai buvo perspėti išvykti iš pavojingų rajonų, o Naujojo Pietų Velso pareigūnai pranešė, kad pastarosiomis savaitėmis buvo sunaikinta daugiau kaip 600 namų.

S. Morrisonas sulaukia raginimų mažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir sparčiai pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Tačiau tokie debatai yra opūs turint omenyje pelningą Australijos kasybos pramonę.

Australija įsipareigojo dėl viso pasaulio mastu sutartų klimato tikslų, kuriais siekiama apriboti šiltėjimą, tačiau šalies tarša toliau didėja, o nustatyti tikslai pasiekiami tik pasitelkus kūrybiškus anglies dvideginio skaičiavimo metodus – naudojant praėjusiais dešimtmečiais pelnytus vadinamuosius kreditus.

Nors Australijoje deginamas iškastinis kuras nulemia tik mažą pasaulinės taršos dalį, dėl joje iškasamų ir visame pasaulyje deginamų anglių šalis yra didelė taršos eksportuotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Vėjo (velnio) jėgainės, pastatytos Kinijoje, visą tą pragarą kursto!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių