Galinga audra pasiekė JAV Rytų pakrantę

Audra „Isaias“ vėlų pirmadienį pasiekė Šiaurės Karoliną, atnešdama pavojų žmonių gyvybėms keliantį bangavimą, o visa JAV rytinė pakrantė užsidarė, baimindamasi potencialių staigių potvynių ir niokojančių vėjų.

Iki 1-os kategorijos uragano sustiprėjusi audra atnešė vėjų, kurių gūsių greitis siekia 140 km per val., informavo Nacionalinis uraganų centras (NHC). Uraganas pasiekė pietinę valstijos dalį ties Ošen Ail Biču 23 val. 10 min. vietos (antradienį 6 val. 10 min. Lietuvos) laiku.

Meteorologai perspėja dėl smarkių liūčių ir pavojingos štorminės patvankos.

NHC pranešė, kad didelis bangavimas gali sukelti 1–1,5 m virš žemės paviršiaus potvynius.

Pasak sinoptikų, audra talžys šalies Rytų pakrantę, o smarkios liūtys, kaip prognozuojama, sukels staigius potvynius Vidurio Atlanto valstijose. Tuo metu Vašingtoną, Filadelfiją ir Niujorką antradienį turėtų užklupti smarkūs vėjai.

Anot NHC, įspėjimas apie atogrąžų audrą taikomas beveik visai JAV rytinei pakrantei.

Be to, 30 Šiaurės Karolinos apygardų iškilo tornado pavojus, nurodė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės ir Pietų Karolinų pasienį užklupus potvyniams kai kur nutrūko elektros energijos tiekimas.

Vietos elektros tinklų operatorių duomenimis, abiejose valstijose be elektros liko tūkstančiai žmonių.

Potvynių pavojuje atsidūrusių teritorijų gyventojai „turėtų imtis visų būtinų veiksmų, kad apsaugotų gyvybę ir turtą nuo kylančio vandens ir kitų potencialiai pavojingų sąlygų“, nurodė NHC.

„Įsidėkite kaukių“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį Floridoje ir abejose Karolinose – taigi, šios valstijos galės gauti federalinę pagalbą.

„Visi turi išlikti budrūs“, – perspėjo jis per spaudos konferenciją.

„Raginu visus laikytis valstijų ir vietos valdžios institucijų gairių“, – pabrėžė valstybės vadovas ir pridūrė, kad šios rekomendacijos „lig šiol buvo labai tikslios“.

„Taigi, būkite saugūs“, – pažymėjo jis.

Naujojo Džersio gubernatorius Philas Murphy (Filas Merfis) artėjant „Isaias“ visoje valstijoje paskelbė nepaprastąją padėtį, ragindamas esant audringiems orams laikytis atokiau nuo kelių.

Šiaurės ir Pietų Karolinose pastaruoju metu gausėja COVID-19 atvejų, JAV sunkiai sekantis sulėtinti šios ligos plitimą.

„Mes, Šiaurės Karolinos gyventojai, dažniausiai žinome, ką reikia daryti“, – sekmadienį sakė valstijos gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis).

„Būtina pasiruošti skubios pagalbos rinkinį, vykdyti vietinius nurodymus dėl evakavimo, likti saugioje vietoje ir niekada nevažiuoti užtvindytais keliais“, – kalbėjo jis.

„Tačiau šįkart įsidėkite į savo rinkinį ir kaukių bei rankų dezinfekavimo skysčio, taip pat nepamirškite laikytis socialinio atstumo“, – nurodė R. Cooperis.

Pasak jo, siekiant padėti pasiruošti stichijai ir, prireikus, likviduoti jos padarinius, buvo mobilizuoti iki 150 Nacionalinės gvardijos narių.

Floridoje jau praūžusi audra padarė valstijai palyginti nedaug žalos ir kiek nusilpo. Tačiau artėdama prie Karolinų ji vėl sustiprėjo.

Anksčiau stichija atnešė smarkių liūčių į Bahamas, išvartė daug medžių ir užtvindė gatves, o sekmadienį avarinės tarnybos paskelbė, kad šalyje „viskas baigėsi“.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo Puerto Rike, o audra taip pat nusiaubė Haitį ir Dominikos Respubliką.


Šiame straipsnyje: audra IsaiasJAVpotvyniaivėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių