Gynybos analitikas: paliaubos jau būtų naudingos ir Rusijai

  • Teksto dydis:

Stebint Rusijos karą Ukrainoje, galima daryti prielaidų, kad greitu metu bus galima tikėtis proveržio derybose. Pasak gynybos analitiko Egidijaus Papečkio, dėl ukrainiečių ryžtingo pasipriešinimo karas pasiekė tokį etapą, kai paliaubos jau būtų naudingos ir Rusijai, praneša LNK.

– Savo apžvalgoje rašėte, kad galime tikėtis proveržio derybose. Kodėl taip manote?

– Karas pasiekė etapą, kai Rusija mato, kad savo pradinių tikslų įgyvendinti tikrai nepavyks ir reikia ieškoti išeities iš padėties. Matome ukrainiečių spaudimą aplink Kyjivą, prie Sumų, ir tas spaudimas Rusijai nieko gero nežada. Rusija bando pritraukti rezervų, neskelbdama visuotinės mobilizacijos Rusijoje surikti pajėgų. Dėl ukrainiečių ryžtingo pasipriešinimo karas pasiekė tokį etapą, kai paliaubos jau būtų naudingos ir Rusijai.

– Ar kuri iš kare esančių pusių turi pajėgumų vis dėlto perlaužti situaciją karo lauke?

– Kol kas nematyti, kad kuri nors iš pusių turėtų, todėl, nepaisant to, kad šios pergalės yra labai svarbios, kad jos turi tiek karinę sustiprintą gynybą, tiek moralinę reikšmę, tačiau šiandien dar nematome, jog ukrainiečiai būtų pajėgūs sutriuškinti priešo grupuotę šalia Kyjivo, ir tai labai sėkmingi taktiniai nedideli laimėjimai. Iš Rusijos pusės nematome, kad galėtų pasiekti kažkur proveržių.

– Tol, kol matome ukrainiečių kontratakas, kokia tikimybė, kad jos galėtų vykti į plataus masto kontratakas per puolimą?

– Norisi tikėtis, kad Rusijos kariuomenė prie Kyjivo turės nebetrauktis po truputėlį, o vieną dieną bėgti, palikus apsuptą savo dalį. Tačiau kol kas sunku pasakyti, ar ukrainiečiams tai pavyks padaryti. Už Rusijos pajėgų nugaros yra Baltarusija ir netrukdomai gali per ten tiekti pastiprinimą, nepaisant ukrainiečių trukdymo. Labai sunku pasakyti, ar tai pavyks. Kol kas blogiausia yra tai, kad, kol vyksta karas fronte, kur ukrainiečiai sėkmingai kariauja, raketos sproginėja ukrainiečių teritorijoje, ne pas rusus. Ir naikinama ekonomika ir infrastruktūra Ukrainoje. Tai kita blogoji medalio pusė.

– Kaip bus dėl Baltarusijos? Anksčiau buvo kalbama, kad tikimybė maža, jog jie įsijungs į karą su Ukraina. Ar tikimybė padidėjo, ar sumažėjo?

– Manau, galimybė sumažėjo, nes jei Aliaksandras Lukašenka iki šiol atsispyrė spaudimui siųsti baltarusių karius į Ukrainą, tai kuo toliau, tuo jiems atsispirti yra lengviau ir tos nedidelės pajėgos, keturios bataliono taktinės grupės, yra gana silpna karinė jėga ir A.Lukašenka neturi nei politinės valios ir ryžto tai daryti, nei karinių pajėgų rimtai įsikišti į konfliktą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip vertinate padėtį šalia Kyjivo?

– Ten yra gerai parengtos stiprios ukrainiečių pajėgos, jos neblogai apginkluotos, labai motyvuotos ir ten tikrai silpnos rusų pajėgos, kurios dar susilpnėjo dėl sėkmingų ukrainiečių kontratakų. Ukrainiečiai nedavė jiems nė minutės atokvėpio, visą laiką sėkmingai kontratakavo, rengė pasalas. Ten Rusijos pajėgos susilpnintos dėl ukrainiečių sėkmingų kariavimo būdų.

– Kokia situacija Donecke, Luganske? Kai kurių analitikų manymu, Rusija būtent ten ir bandys koncentruoti pajėgas.

Ukrainiečiai nedavė jiems nė minutės atokvėpio, visą laiką sėkmingai kontratakavo, rengė pasalas.

– Karo pradžioje kalbėjome, kad yra programa minimum ir programa maximum. Ties programa maximum rusai šiandien priversti tenkintis minimumu ir iki paliaubų išplėsti kiek galima daugiau jų valdomas teritorijas, okupuoti kuo daugiau Lugansko ir Donecko sričių, kad vėliau derybose būtų galima įtvirtinti šį laimėjimą ir jas pasilikti separatistinių respublikų – Rusijos valdžioje.

– Kaip dėl Mariupolio? Jis apsuptas, beatodairiškai griaunamas, bombarduojamas. Ko galime tikėtis? Ar ateis pagalba iš Ukrainos?

– Šiuo metu nėra iš kur ateiti pagalbai. Pernelyg toli nuo fronto linijos, ukrainiečiams trūksta pajėgų ir jiems būtų labai sunku ten sutelkti jas. Aišku, mes norėtume tikėtis geriausio, nes Mariupolio deblokavimas reikštų milžinišką Rusijos kariuomenės dalinį apsupimą, jiems būtų sunku pasitraukti ir juos aprūpinti. Tačiau labai sunku tikėtis, kad toks stebuklas prie Mariupolio įvyktų, kol kas viskas laikosi ant Mariupolio gynėjų didvyriškumo. Tai gerai pasirengę ir labai motyvuoti kariai, tikėkimės, kad jie turi dar pakankamai atsargų ir šaudmenų toliau laikytis.

– Kas atsitiks tiek su gynėjais, tiek su žmonėmis, jei pagalba neatvyks ir liks Rusijos karių. Rusai tiesiog juos iššaudys?

– Rusai juos arba išsivarys į Rusiją, arba pasiliks okupuotose teritorijose. Matome, kad Rusija kažkodėl neskuba paleisti ukrainiečių civilių išvykti į neokupuotą Ukrainos teritoriją. Sunku pasakyti, kiek žmonių liks ir kokie bus jų nuostoliai. Civilių padėtis ten tikrai labai sunki, bet šiuo metu nieko neįmanoma padaryti, belieka tikėtis, kad Mariupolis apsigins iki paliaubų, žmonės pasitrauks arba liks Ukrainos rankose.


Šiame straipsnyje: gynybos analitikasLNK turinyskaras UkrainojekarasRusijapaliaubos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių