Haityje gelbėjimo pastangas apsunkina išpuoliai prieš humanitarinės pagalbos vilkstines

  • Teksto dydis:

Haičio pietvakarinę dalį rugpjūčio 14 dieną supurčiusio 7,2 balo žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 2 207, sekmadienį pranešė pareigūnai, tuo tarpu išpuoliai prieš humanitarinės pagalbos vilkstines apsunkina pastangas padėti išgyvenusiesiems.

„Pietuose rasta dar palaikų“, – sakoma šalies civilinės saugos tarnybos pranešime, kuriame priduriama, kad 344 žmonės toliau laikomi dingusiais be žinios, o 12 268 buvo sužeisti. Anksčiau buvo pranešta apie 2 189 žuvusiuosius.

Paieškos ir gelbėjimo darbuotojai ir toliau stengiasi prasibrauti pro nuolaužų ir griuvėsių krūvas, tačiau viltys surasti išgyvenusių žmonių blėsta sulig kiekviena valanda.

Haičio pareigūnų teigimu, nuo nelaimės tiesiogiai nukentėjo beveik 600 tūkst. žmonių ir jiems reikia skubios humanitarinės pagalbos.

Visgi pastangas aprūpinti nuo žemės drebėjimo nukentėjusius gyventojus maistu, vandeniu ir medicinos reikmenimis apsunkina ne tik sugadinti ir apgriauti keliai ir tiltai, bet ir kol kas nenustatytų gaujų išpuoliai prieš humanitarinės pagalbos vilkstines.

„Susiduriame su saugumo problemomis, kurios tampa vis rimtesnės“, – teigė Haičio civilinės saugos agentūros vadovas Jerry Chandleris (Džeris Čandleris).

Nuo birželio mėnesio pradžios į pietvakarius nuo Port o Prenso einančio greitkelio dviejų kilometrų atkarpoje itin skurdžiame sostinės rajone nuolat pasikartoja gaujų išpuoliai.

„Mes tikrąja to žodžio prasme susiduriame su banditizmo problema ir bendradarbiaujame su policija, kuri pasiųs pastiprinimą į pietus“, – teigė J. Chandleris.

Didžiausią žalą patyrė sunkiai pasiekiamos kaimo vietovės, todėl Haičio institucijos teikė pagalbą Jungtinių Tautų sraigtasparniu ir aštuoniais JAV lėktuvais.

Pagalbos teikimą smarkiai nukentėjusiame trečiame pagal dydį Haičio Kė mieste daugiausia organizavo nepatyrusios privačios grupės ar pavieniai asmenys, o tarp laukiančiųjų pagalbos kilo susirėmimų.

„Mes nenorime atgrasyti gerųjų samariečių“, – kalbėjo J. Chandleris, paraginęs žmones bendrauti su jo biuru, padėsiančiu organizuoti efektyviausią pagalbos teikimą tiems, kuriems jos labiausiai reikia.

Tuo tarpu Brazilija prisidėjo prie pagalbos ir išsiuntė į Haitį karinį krovininį lėktuvą KC-390 su 23 ugniagesiais ir 10 tonų medicininės bei avarinės įrangos.

„Solidarumas yra Brazilijos žmonių bruožas“, – anonsuodamas skrydį pareiškė prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių