Honkonge protesto metu mirė parkritęs studentas: aktyvistai nerimsta

Honkonge pranešus apie protestuotojo studento mirtį, aktyvistai surengė šiai netekčiai pažymėti skirtų demonstracijų: blokavo kelius, demonstrantai nešėsi baltas gėles. Savaitgalį taip pat planuojami didesni protestai.

Ligoninės atstovai penktadienį pranešė, kad Honkongo studentas, per policijos ir protestuotojų susirėmimą iškritęs iš daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės, mirė ligoninėje. 8 val. 09 min. buvo patvirtinta Alexo Chowo, 22 metų informatikos bakalauro studento, mirtis, pranešė Karalienės Elžbietos ligoninė.

Pirmadienį paryčiais, po naktinių protestuotojų susirėmimų su policija, į ligoninę A. Chowas buvo atgabentas be sąmonės.

Jis rastas gulintis kraujo klane automobilių stovėjimo aikštelėje, kur policija į protestuotojus purškė ašarines dujas, jiems į policiją svaidant įvairius daiktus.

Aplinkybės, dėl kurių A. Chowas galėjo parkristi, kol kas nėra išaiškintos, tačiau žinoma, kad aktyvistas buvo įsitraukęs į judėjimo už demokratines laisves veiklą.

Kiti studentai, A. Chowo kolegos, visą savaitę rengė tylias demonstracijas ir budėjo, sekdami aktyvisto būklę.

Protestuotojai teigė, kad studentas parkrito, siekdamas išvengti ašarinių dujų, kurias į pastatą leido policija, – A. Chowas, protestuotojų teigimu, buvo priverstas užsiropšti ant daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės atbrailos.

Nieko nepaliksime užnugaryje, tai, ką visi kartu pradėjome, visi kartu ir pabaigsime.

Policijos pareigūnai patvirtino, kad, siekdami išvaikyti netoli mašinų aikštelės susirinkusius protestuotojus, iš tiesų naudojo ašarines dujas, tačiau, kai skubios pagalbos tarnybos aptiko be sąmonės gulintį A. Chową, ore esą buvo tik labai nedidelis kiekis šių dujų. 

Pareigūnai taip pat neigė trukdę greitosios pagalbos darbuotojams aktyvistą išvežti į ligoninę.

„Šiandien gedime praradę Honkongo laisvės kovotoją, – tviterio paskyroje rašė žymus aktyvistas Joshua Wongas. – Nieko nepaliksime užnugaryje, tai, ką visi kartu pradėjome, visi kartu ir pabaigsime.“

Penktadienio popietę protestuotojai blokavo kelius, vakare planuojama surengti ir daugiau gedulo mitingų, rašė BBC.

Taip pat maždaug tūkstantis žmonių susirinko į gatves protestuoti prieš brutalius policijos veiksmus – dauguma jų nešėsi baltas gėles, pranešė „Reuters“.

„Man labai gaila dėl A. Chowo mirties. Jei nesiimsime veiksmų dabar, ateityje dar daugiau žmonių gali tekti paaukoti savo gyvybę“, – teigė Peggy'ė, 18-metė Honkongo universiteto studentė, atsisakiusi atskleisti savo pavardę.

Šį savaitgalį planuojama ir daugiau protestų, vienas jų – „Shopping Sunday“ – turėtų vykti svarbiausiuose prekybos centruose.

Nuo birželio Honkongą krečia didžiulio masto dažnai smurtiniai protestai, aktyvistai reikalauja daugiau demokratinių teisių. Protestuotojai paskelbė sąrašą reikalavimų, jie prašo surengti visiškai laisvus miesto vadovo rinkimus ir ištirti policijos pareigūnų galimai pasitelktą prieš protestuotojus nukreiptą neteisėtą smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių