Indijoje išplitęs mįslingas susirgimas glumina medikus

Sveikatos specialistai ir ekspertai tebėra sutrikę dėl mįslingos ligos, dėl kurios Indijos pietinėje Andra Pradešo valstijoje į ligonines paguldyta daugiau nei 500 žmonių ir vienas pacientas mirė.

Nenustatytas susirgimas aptiktas šeštadienį vakare senoviniame Elūru mieste, garsėjančiame rankų darbo audiniais. Visuomenės sveikatos direktorė Geeta Prasadini sakė, kad žmonėms staiga prasidėdavo traukuliai.

Nuo to laiko pacientams pasireiškia įvairūs simptomai – nuo pykinimo iki sąmonės netekimo; dėl jų į ligonines pateko 546 pacientai. Daugelis jų pasveiko ir sugrįžo namo, tačiau 148 tebegydomi, informavo vyriausybės atstovas Dasari Nagarjuna.

Į miestą atvyko ekspertų komandos iš garsiausių šalies mokslo institutų. Iškeltos ir tikrinamos kelios hipotezės, iš kurių naujausia – kad susirgimą galėjo sukelti pesticidais užteršti maisto produktai.

„Bet niekas to nežino“, – pridūrė G. Prasadini.

Ekspertus glumina tai, kad tarp šimtų susirgusių žmonių iš pažiūros nėra jokio ryšio. Susirgusiems pacientams tyrimų dėl COVID-19 atsakymai buvo neigiami. Kitų užkrečiamų ligų – tokių kaip dengės karštinė, čikungunija ar pūslelinė – taip pat nenustatyta. Pacientai tarpusavyje nėra susiję. Jie negyvena tame pačiame rajone, priklauso skirtingoms amžiaus grupėms. Tarp jų yra maždaug 70 vaikų ir vos keletas senyvo amžiaus žmonių.

Anksčiau buvo manoma, kad susirgimą galėjo sukelti užterštas vanduo. Tačiau vyriausiojo ministro kanceliarija patvirtino, kad tarp susirgusiųjų yra žmonių, nesinaudojančių miesto vandentiekiu. Be to paimtuose vandens mėginiuose užterštumo požymių nerasta.

Vienas 45 metų vyras, hospitalizuotas dėl simptomų, panašių į epilepsijos, ir pykinimo, mirė sekmadienį vakare, pranešė gydytojai. Pasak G. Prasadini, atliktas skrodimas nepadėjo išsiaiškinti mirties priežasties.

Anot jos, šiuo metu tikrinama hipotezė, kad žmonės valgė daržoves, užterštas pesticidais, pagamintais iš fosforo turinčių organinių junginių. Tačiau tai yra tik „prielaida“, grindžiama faktu, kad tokie pesticidai yra paplitę šiame rajone, pridūrė G. Prasidini.

Pasak visuomenės sveikatos direktorės, ekspertai aiškinasi, ar pesticidais nebuvo užteršti žuvų tvenkiniai, ar jais nebuvo purškiamos daržovės.

Opozicijos lyderis Chandrababu Naidu socialiniame tinkle „Twitter“ paragino atlikti „nešališką, kruopštų šio incidento tyrimą“.

Andra Pradešo valstija yra viena labiausiai nukentėjusių per COVID-19 protrūkį – joje nustatyta daugiau nei 800 tūkst. koronavirusinės infekcijos atvejų. Valstijos ir visos šalies sveikatos apsaugos sistemą yra nualinęs koronavirusas.


Šiame straipsnyje: Indijaliganežinoma liga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Norintys

Norintys  portretas
sumažinti pasaulinę populiaciją svolačiai, rado būdą kaip pasitvarkyti nuotoliniu ir nežinomu būdu?

Anonimas

Anonimas portretas
Novičiokas ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių