Indijoje – vėl naujas COVID-19 sergamumo rekordas, raginama skelbti griežtą karantiną

Indijoje registruojant rekordinius pandemijos skaičius, šalies premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) vis labiau spaudžiamas skelbti griežtą nacionalinį karantiną, nes abejojama, ar pakanka atskirų valstijų įvestų suvaržymų.

Daug medicinos ekspertų, opozicijos lyderių, kai kurie Aukščiausiojo Teismo teisėjai kalba, kad griežtas karantinas visoje šalyje atrodo vienintelė galimybė, kai ligoninės nebegali priimti pacientų.

Staigus pandemijos paaštrėjimas Indijoje nuo kovo pabaigos daug kur viršijo ligoninių pajėgumus – gydymo įstaigoms stinga lovų, vaistų ir deguonies, jos nebegali priimti visų pacientų. Mirštant daugybei žmonių, šalies krematoriumai nebesusidoroja su palaikų srautu.

Penktadienį Indijoje vėl užregistruotas COVID-19 sergamumo rekordas: 414 188 nauji atvejai per 24 valandas. Bendras COVID-19 atvejų skaičius šalyje viršijo 21,4 mln. ir nepanašu, kad sergamumo kreivė artimiausiu metu ims leistis žemyn.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas mirė 3 915 COVID-19 pacientų, o bendras pandemijos aukų skaičius šalyje padidėjo iki 234 083. Ekspertai mano, kad tikrieji užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiai yra didesni.

Oficialus per dieną užregistruojamų mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius pastarąsias 10 dienų yra didesnis nei 3 tūkstančiai.

Pastarąjį mėnesį daugiau kaip 10 iš 28 Indijos valstijų įvedė suvaržymus, bet jie nėra tokie griežti kaip visos šalies karantinas, kuris dviem mėnesiams buvo paskelbtas pernai kovą.

N. Modi, kuris ketvirtadienį surengė konsultacijas su labiausiai paveiktų valstijų lyderiais ir pareigūnais, kol kas atsakomybę kovoti su virusu palieka prastai aprūpintoms valstijų vyriausybėms.

Vyriausybės sveikatos apsaugos ekspertas Randeepas Guleria (Randypas Gulerija) sakė, kad dabar Indijoje, kaip ir pernai, reikia visapusiško, agresyvaus karantino, ypač tuose rajonuose, kur daugiau kaip 10 proc. testų dėl COVID-19 rezultatai būna teigiami.

Opozicinės Kongreso partijos lyderis Rahulas Gandhi (Rahulas Gandhis) penktadienį laiške premjerui pakartojo savo reikalavimą skelbti visuotinį karantiną ir įspėjo, kad „žmogiškoji kaina nulems daug daugiau tragiškų pasekmių mūsų žmonėms“.

Jis sakė, kad vyriausybė neturėtų nerimauti dėl ekonominių karantino pasekmių ir suteikti neturtingiesiems pagalbą pinigais bei maistu.

Pusiau privataus konsultavimo fondo „Public Health Foundation of India“ (PHFI) prezidentas Srinathas Reddy (Šrynathas Redis) pripažino, kad skirtingos valstijos patiria nevienodą pandemijos poveikį, bet sakė, kad vis tiek reikia „koordinuotos strategijos visai šaliai“.

Pasak S. Reddy, sprendimai turi būti grindžiami vietos sąlygomis, bet juos turėtų atidžiai koordinuoti centras. „Kaip orkestras, grojantis pagal tą pačią partitūrą, bet skirtingais instrumentais“, – paaiškino jis.

Vyriausiasis JAV patarėjas pandemijos klausimais Anthony Fauci (Entonis Faučis) taip pat užsiminė, kad Indijoje gali reikėti nacionalinio karantino 2–4 savaitėms.

„Kai tik atvejų (skaičius) pradeda mažėti, galima skiepyti daugiau žmonių ir užbėgti už akių... protrūkio trajektorijai“, – ketvirtadienį Indijos televizijai „CNN News18“ sakė A. Fauci. Jis konkrečiai nenurodė, koks tas karantinas turėtų būti.

Pasak jo, atrodo, kad Indijoje plinta mažiausiai dvi viruso atmainos. „Britiškoji“ atmaina B117 labiausiai paplitusi Naujajame Delyje, o atmaina 617 – labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioje vakarinėje Maharaštros valstijoje, nurodė A. Fauci.

„Abi jos gali plisti lengviau... nei pradinė (viruso) Uhano atmaina“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
noret is nevalyvu gineso rekordininku visais ??? purkst is oro antivyrusinio dezinfekcinio nes uztersta viskas dar auksta temperatura ........

ramunas

ramunas portretas
o mozambike nepratruko
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių