Indonezijoje išsiveržus Levotolo ugnikalniui evakuojasi tūkstančiai gyventojų

Indonezijoje vienam iš ugnikalnių išsiveržus po kelerius metus trukusios ramybės į padangę iškilo aukštas dūmų ir pelenų stulpas, o tūkstančiai gyventojų skubiai evakavosi, pirmadienį pranešė gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūra.

Daugiau kaip 4,4 tūkst. gyventojų pasitraukė į saugesnes vietas sekmadienį nubudus Levetolo ugnikalniui, išspjovusiam 4 km aukščio vulkaninių dalelių debesį. Dėl išsiveržimo buvo paskelbtas perspėjimas avialinijoms, taip pat uždarytas vietos oro uostas.

Vėliausias didelis Levetolo išsiveržimas įvyko 2017 metais.

Pranešimų apie nukentėjusius žmones arba padarytą žalą dėl išsiveržimo atokioje Pietryčių Azijos salų valstybės dalyje nebuvo.

Vis dėlto pareigūnai patarė gyventojams dėvėti kaukes, kad apsisaugotų nuo kvėpavimo takus dirginančių vulkaninių pelenų dalelių, pasklidusių iš kraterio piečiausioje Rytų Nusa Tengaros provincijoje. Taip pat buvo paskelbtas perspėjimas saugotis galimų lavos srautų.

„Siekiant sumažinti vulkaninių pelenų poveikį sveikatai, žmonėms rekomenduojama dėvėti kaukę arba kitas akis ir odą apsaugančias priemones“, – sakė Nacionalinės stichinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros atstovas Raditya Jati.

Dviejų kilometrų spindulio draudžiama lankyti zona aplink kraterį buvo išplėsta iki keturių kilometrų. Be to, buvo rekomenduota skrydžių maršrutus nukreipti toliau nuo ugnikalnio, vulkaniniams pelenams krintant ant Vunopitu oro uosto, kuris buvo laikinai uždarytas.

Indonezijoje yra apie 130 veikiančių ugnikalnių. Šalis patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“ – tektoninių plokščių susidūrimo zoną, pasižyminčią aktyvia vulkanine ir seismine veikla.

2018 metų pabaigoje ugnikalnio išsiveržimas tarp Javos ir Sumatros salų sukėlė povandeninę žemės nuošliaužą, o ši sukėlė cunamį, pareikalavusį daugiau kaip 400 žmonių gyvybių.


Šiame straipsnyje: levotolougnikalnisIndonezija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių