Irake kelto katastrofos aukų skaičius perkopė 100

  • Teksto dydis:

Irako šiauriniame Mosulo mieste mažiausiai 100 žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų, žuvo Tigro upėje apvirtus keltui, kuriuo plaukė kurdų Naujuosius metus švenčiančios šeimos, penktadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Po ketvirtadienį įvykusios nelaimės Mosulo, smarkiai nuniokoto per kelerius metus trukusį džihadistų valdymą, gyventojai reikalavo teisingumo, o premjeras Adelis Abdel Mahdi (Adelis Abdel Mahdis) paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą.

Mosule Naujųjų metų sutiktuvės šiemet švenčiamos pirmąkart po to, kai Irako pajėgos išvijo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pajėgas, kelerius metus žiauriai valdžiusius šį miestą.

Tačiau šventė virto tragedija, perpildytam laivui plaukiant į vieną populiarią iškylų vietą kitame Tigro krante.

Mosulo saugumo tarnybų pareigūnai sakė, kad keltas apvirto dėl aukšto vandens lygio ir per didelio keleivių skaičiaus.

Šimtai aukų artimųjų ir gyventojų penktadienį susirinko prie nelaimės vietos ir meldėsi už žuvusiuosius.

Daugelis sakė, kad nelaimės buvo galima išvengti, ir skandavo „Korupcija mus žudo!“

„Norime, kad atsakingieji būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė 27 metų Mohammedas Adelis (Mohamedas Adelis), netekęs tėvo.

Jis kaltino pareigūnus nesugebėjus užtikrinti, kad būtų laikomasi saugos reikalavimų.

Protestuotojai tai pat užblokavo kelią, kuriuo penktadienį važiavo į Mosulą atvykusio Irako prezidento Barhamo Saleho kortežas, skanduodami „Korupcijai – ne!“ Provincijos gubernatoriaus automobilis buvo apmėtytas akmenimis.

Internete paskelbti iškylų vietos stebėjimo kamerų įrašai rodo, kad smarkiai perpildytas laivas pradėjo svirti ir į jį pradėjo lietis vanduo.

Galiausiai keltas visiškai apvirto, o po jo korpusu įstrigo dešimtys žmonių.

Tarnybos buvo perspėjusios žmones būti atsargius po kelias dienas pliaupusio smarkaus lietaus, dėl kurio iš Mosulo užtvankos teko nuleisti dalį vandens, tad upė patvino.

Vaizdo įrašuose matyti, kad ištvinusios upės tėkmė buvo labai greita. Dešimtys žmonių plūduriavo vandenyje arba mėgino apiplaukti iš dalies panirusį keltą.

A. Abdel Mahdi sakė, kad teisingumo sistema „privalo atlikti savo darbą, o tyrimas turi pateikti rezultatų dėl šios laivybos avarijos priežasčių“.

Gelbėtojai tebeieško kūnų; stipri srovė dalį jų nunešė toli nuo įvykio vietos.

Irako teisingumo ministerija pranešė nurodžiusi suimti devynis bendrovės, kuria priklausė keltas, darbuotojus, taip pat uždraudė laivo ir iškylų vietos savininkams išvykti iš šalies.


Šiame straipsnyje: Įrakaskelto katastrofaaukos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių