Iranas: Teherane nužudytas „Hamas“ politinis lyderis I. Haniyeh

  • Teksto dydis:

Irano revoliucinė gvardija trečiadienį pranešė, kad Teherane buvo nužudytas islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) ir vienas iš jo asmens sargybinių.

„Brolis lyderis, judėjimo vadovas modžahedas Ismailas Haniyeh žuvo per sionistų smūgį į jo rezidenciją Teherane po to, kai sudalyvavo naujojo (Irano) prezidento inauguracijoje“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

Pirmoji apie „Hamas“ politinio lyderio žūtį pranešė Irano Revoliucinė gvardija.

„Teherane buvo smogta „Hamas“ islamo pasipriešinimo politinio biuro vadovo Ismailo Haniyeh rezidencijai, dėl šio incidento jis ir vienas jo asmens sargybinis žuvo“, – sakoma Islamo revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) naujienų svetainėje „Sepah“ paskelbtame pareiškime.

Iraniečių žiniasklaida pranešė, kad „Hamas“ politinis vadovas žuvo per oro smūgį Teherane.

„Haniyeh, atvykęs į Iraną į prezidento inauguracijos ceremoniją, buvo apsistojęs vienoje iš specialių karo veteranams skirtų rezidencijų Teherano šiaurėje, kai jį nukankino iš oro paleista raketa“, – teigė naujienų agentūra „Fars“.

Anot „Hamas“, už I. Haniyeh mirtį atsakingas Izraelis.

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas Taheras al Nunu sakė, kad į I. Haniyeh Irano sostinėje buvo „tiesiogiai nusitaikyta“.

„Kokiu metodu (nužudymas) buvo įvykdytas, nustatys mūsų kolegos iš Irano, kurie atlieka tyrimą“, – sakoma jo pareiškime.

„Už šį išpuolį atsakingas okupantas (Izraelis), taip pat atsakomybė tenka ir Jungtinėms Valstijoms“, – teigė T. al Nunu.

IRGC pareiškė, kad išpuolio priežastys kol kas nėra aiškios, tačiau vyksta tyrimas joms nustatyti.

Izraelio kariuomenė kol kas atsisakė komentuoti pranešimus.

Kiek vėliau „Hamas“ aukšto rango pareigūnas nurodė, kad į I. Haniyeh nužudymą bus atsakyta.

„Lyderio Ismailo Haniyeh nužudymas yra bailus veiksmas, kuris neliks be atsako“, – išplatintame pranešime teigė „Hamas“ politinio biuro narys Musa Abu Marzukas.

Pasmerkimas

Trečiadienį palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas pasmerkė I. Haniyeh nužudymą teigdamas, kad tai buvo „bailus veiksmas“.

„Palestinos valstybės prezidentas Mahmudas Abbasas griežtai pasmerkė „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeh nužudymą, laikydamas tai bailumu ir rimta eskalacija, – sakoma M. Abbaso biuro išplatintame pranešime. – Jis paragino mūsų žmones ir jų pajėgas susivienyti, išlikti kantriems ir tvirtai priešintis Izraelio okupacijai.“

Tuo tarpu Turkijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime smerkiamas, jos teigimu, gėdingas „Hamas“ politinio lyderio nužudymas.

Anot jos, šia ataka siekiama išplėsti Gazos Ruožo karą į regioninį lygmenį.

Tuo metu Maskva tvirtina, kad I. Haniyeh nužudymas buvo politinis.

„Tai visiškai nepriimtinas politinis nužudymas, kuris dar labiau padidins įtampą“, – valstybinei naujienų agentūrai „Ria Novosti“ pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas.

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai „Hamas“ politinio lyderio nužudymą pavadino „baisiu teroristiniu nusikaltimu“.

„Nusitaikymas į jį yra baisus teroristinis nusikaltimas ir šiurkštus įstatymų bei idealių vertybių pažeidimas“, – socialiniame tinkle „X“ paskelbė grupuotės politinio biuro narys Mohammedas Ali al Huthi.

Dalyvavo inauguracijoje

Iraniečių žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad „Hamas“ politinis vadovas žuvo per oro smūgį Teherane, kur dalyvavo naujojo Irano prezidento inauguracijoje.

Jis buvo susitikęs su M. Pezeshkianu ir Irano aukščiausiuoju vadovu ajatola Ali Khamenei.

I. Haniyeh sūnus Abdul Salamas Ismailas Haniyeh sakė, kad jo tėvas „pasiekė tai, ko norėjo“.

„Esame nuolatinės revoliucijos ir kovos su okupacija būsenoje“, – sakė jis pareiškime.

„Pasipriešinimas nesibaigs vadovybės nužudymu, ir „Hamas“ toliau priešinsis iki išsilaisvinimo“, – teigė jis.

„Hamas“ politiniu lyderiu I. Haniyeh buvo išrinktas 2017 metais.

Pragmatiku laikomas I. Haniyeh gyveno tremtyje ir buvo įsikūręs Turkijoje ir Katare.

Prasidėjus karui palestiniečių anklave, jis vykdė diplomatines misijas į Iraną ir Turkiją ir vedė derybas su abiejų šalių vadovais.

Jis teigė palaikantis gerus santykius su įvairių palestiniečių frakcijų vadovais, įskaitant „Hamas“ konkurentus.

Jis prisijungė prie „Hamas“ 1987-aisiais, kai ši kovotojų grupė buvo įkurta prasidėjus pirmajai palestiniečių intifadai arba sukilimui prieš Izraelio okupaciją.

Izraelio ministras pirmininkas  Benjaminas Netanyahu pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir grąžinti visus įkaitus, paimtus per spalio 7 dienos išpuolį, kuris išprovokavo karą Gazos Ruože.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

Pasak „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją palestiniečių anklave žuvo mažiausiai 39 400 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zydai

Zydai portretas
Ka tik paskelbe kara Iranui

Anonimas

Anonimas portretas
Akivaizdu,kad izraelis turi savų iraniečių informuotojų irane

As

As portretas
Panasu kad pasaulyje susikure palanki terpe atsirasti Hitleriui nr.2. Gal ir gerai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių