Irane mirė dėl skaros neryšėjimo suimta mergina: kilo pasipiktinimo banga

Jauna iranietė, kuri Teherane areštuota moralės policijos nugrimzdo į komą, penktadienį mirė, pranešė valstybinė žiniasklaida ir jos šeima.

Aktyvistai 22 metų Mahsos Amini mirties aplinkybes vadina įtartinomis ir ragina kaltuosius patraukti atsakomybėn.

M. Amini, kuri su šeima lankėsi Irano sostinėje, antradienį sulaikė policijos skyriaus, atsakingo už griežtą aprangos kodą moterims, pareigūnai. Pagal šį kodą moterys viešumoje privalo ryšėti skaras.

„Deja, ji mirė, jos palaikai perduoti medicinos eksperto biurui“, – pranešė Irano valstybinė televizija.

Šalies žiniasklaida, įskaitant svetainę „Iran Wire“ ir laikraštį „Shargh“, citavo merginos šeimą, sakiusią, kad M. Amini, kuri iki tol buvo sveika, kelios valandos po arešto buvo nuvežta į ligoninę komos būsenos, o dabar mirė.

Pažeidimus Irane stebintis kanalas „1500tavsir“ pranešė, kad ji patyrė smūgį į galvą.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizduose matyti prie ligoninės, kurioje buvo gydoma M. Amini, susirinkusi minia ir ją vaikanti policija, taip pat žmonės, vėliau vakare reiškiantys pasipiktinimą režimu.

„Privalo stoti prieš teisingumą“

„Aplinkybės, nulėmusios įtartiną sulaikytos 22 metų moters... mirtį, apimančios įtarimus kankinimu ir kitokiu blogu elgesiu sulaikius, privalo būti... ištirtos“, – paskelbė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

„Vadinamoji moralės policija Teherane savavališkai areštavo ją trys dienos prieš jos mirtį, taikydama šalies įžeidžiamus, žeminamus ir diskriminuojamus įstatymus dėl priverstinio dengimosi, – pareiškė organizacija. – Visi atsakingi agentai ir pareigūnai privalo stoti prieš teisingumą.“

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) penktadienį socialiniame tinkle „Twiiter“ pasmerkė M. Amini mirties aplinkybes.

„Mes labai susirūpinę dėl 22 metų Mahsos Amini, kurią, kaip pranešama, sulaikytą sumušė Irano moralės policija, mirties, – rašė jis. – Jos mirtis nedovanotina. Toliau reikalausime Irano pareigūnų atsakomybės už tokius žmogaus teisių pažeidimus.“

Garsus iraniečių advokatas Saeedas Dehghanas (Saidas Dehganas) tviteryje M. Amini mirtį pavadino žmogžudyste ir sakė, kad ji patyrė smūgį į galvą, nulėmusį kaukolės pamato skilimą.

Valstybinė televizija penktadienį parodė medžiagą, kurioje esą matyti, kaip ji didelėje, moterų pilnoje salėje per ginčą su instruktore dėl aprangos parkrinta ant grindų.

Teherano policija penktadienio pareiškime tvirtino, kad tarp pareigūnų ir M. Amini „nebuvo jokio fizinio susidūrimo“.

Pranešime nurodoma, kad M. Amini buvo tarp moterų, antradienį atvežtų į policijos nuovadą „instruktažui“ apie aprangos kodą.

„Ji staiga nualpo“, – sakoma pareiškime.

Anksčiau prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) nurodė vidaus reikalų ministrui pradėti tyrimą dėl M. Amini atvejo.

Niujorke įsikūrusio Irano žmogaus teisių centro (CHRI) vadovas Hadi Ghaemi (Hadis Gaemis) M. Amini mirtį pavadino „tragedija, kurios buvo galima išvengti“.

„Atsakinga Irano vyriausybė“, – pareiškė jis.

M. Amini mirė Irane ir užsienyje vis prieštaringiau vertinant iraniečių moralės policijos elgesį.

E. Raisi planuoja kitą mėnesį nuvykti į Niujorką, į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kur jo tikriausiai laukia daug klausimų dėl žmogaus teisių padėties Irane.


Šiame straipsnyje: Iranasskaramirė mergina

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
persai tai branduoliniai fanatikai ir patys zydai gailisi kad /kazkas/ prakiso jiems tehnologijas su mokslininkais kuriu 1 nukepe betjau per velu ir tas 2 gali buti sovietai dabar rusija juk jav tiek rusu oligarhu apetitas sulyginamas 1 z prisidirbo ant savo galvos ir uz fanatikus nieks negarantuotas kad ir ta SK lygiavercio rezimo?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių