Pereiti į pagrindinį turinį

Irane per naktinius protestus žuvo du saugumo pajėgų nariai

2022-10-09 10:09

Irano valstybinė žiniasklaida sekmadienį pranešė, kad per protestus dėl Mahsos Amini mirties žuvo du šalies saugumo pajėgų nariai.

Asociatyvi Scanpix nuotr.

Iraną protestų banga krečia nuo rugsėjo vidurio. Juos išprovokavo 22-ejų kurdės mirtis rugsėjo 16 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Dėl kilusio smurto gatvėse žuvo dešimtys žmonių – daugiausia protestuotojų, bet taip pat saugumo pajėgų narių – ir šimtai buvo suimti.

Šeštadienio vakarą sostinės pietuose žuvo „Basij“ pajėgų narys, „patyręs sunkią galvos traumą po ginkluoto minios išpuolio“, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

„Basij“ yra sukarintos pajėgos, susijusios su Islamo revoliucinės gvardijos korpusu – ideologine Irano kariuomenės dalimi.

Agentūra pridūrė, kad šeštadienį per protestus Kurdistano provincijos, iš kurios buvo kilusi M. Amini, sostinėje Sanandadže taip pat žuvo Revoliucinės gvardijos narys.

Pasak vietos žiniasklaidos, per daugiau nei tris savaites trunkančius protestus iš viso žuvo mažiausiai 14 saugumo pajėgų narių.

Rugsėjo 27-ąją naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad per protestus žuvo „apie 60“ žmonių. Naujesnių oficialių duomenų nuo to laiko nebuvo skelbta.

Norvegijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR) savo ruožtu skelbia apie 92 protestuotojų žūtį.

Šeštadienį pranešta apie protestus įvairiuose miestuose, įskaitant Teheraną ir Sanandadžą.

„Policijos pajėgos panaudojo ašarines dujas, kad išsklaidytų minią dešimtyse Teherano vietų“, – pranešė IRNA ir pridūrė, kad demonstrantai „skandavo šūkius, padeginėjo ir gadino viešąjį turtą, įskaitant policijos būdelę ir šiukšliadėžes“.

Pasak agentūros, panašūs protestai vyko ir keliuose kituose šalies miestuose, demonstrantai mėtė Molotovo kokteilius į mečetes, „Basij“ centrus ir imamų biurus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų