Irano akibrokštas: tikina, kad M. Amini mirė ne nuo pareigūnų smūgių į galvą, o nuo ligos

Irano kurdės Mahsos Amini mirties priežastis buvo liga, o ne smūgiai ar mušimas, teigiama penktadienį paskelbtoje oficialioje medicinos ataskaitoje, kuri buvo paskelbta praėjus trims savaitėms po jos mirties areštinėje.

Irano teismo medicinos organizacijos ataskaitoje, paviešintoje valstybinės televizijos, teigiama, kad „Mahsa Amini mirė ne nuo smūgių į galvą ir gyvybiškai svarbius kūno organus bei galūnes“.

Joje tvirtinama, kad jos mirtis susijusi su „smegenų auglio operacija, daryta jai būnant aštuonerių metų amžiaus“, ir pridūrė, kad į ataskaitą įtrauktos smegenų ir plaučių kompiuterinės tomografijos, skrodimas ir patologiniai tyrimai.

22 metų M. Amini mirė rugsėjo 16 dieną, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos respublikos moterų aprangos kodą.

Dėl kilusio smurto gatvėse žuvo dešimtys žmonių – daugiausia protestuotojų, bet taip pat saugumo pajėgų narių – ir šimtai buvo suimti.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pirmadienį apkaltino Jungtines Valstijas ir Izraelį, kad jie kursto visą šalį apėmusius neramumus.

„Jaunos moters mirtis sudaužė mums širdis, – sakė 83 metų A. Khamenei. – Tačiau nenormalu, kad kai kurie žmonės be įrodymų ar tyrimų sukėlė pavojų gatvėse, degino Koraną, traukė hidžabus nuo prisidengusių moterų, padeginėjo mečetes ir automobilius.“

Tačiau Irano lyderis pabrėžė, kad policija turi „stoti prieš nusikaltėlius“ ir kad jei „kas puola policiją, žmonės nesaugomi nuo nusikaltėlių, banditų ir vagių“.

M. Amini tėvai praėjusį mėnesį pateikė skundą prieš pareigūnus.

Advokatas Salehas Nikbakhtas (Salehas Nikbachtas) teigė, kad skundas pateiktas „prieš jų dukters suėmimo kaltininkus“ ir policijos pareigūnus, kurie kalbėjosi su ja po sulaikymo.

M. Amini šeima prašo „išsamaus tyrimo“ dėl merginos arešto ir aplinkybių, lėmusių jos hospitalizaciją, sakė S. Nikbakhtas.

Pareigūnai raginami paviešinti „visus vaizdo įrašus ir nuotraukas“, kur mergina užfiksuota areštinėje.

Advokatas teigė, kad prokuratūros vadovas „pažadėjo, kad byla bus kruopščiai išnagrinėta ir kad bus atsižvelgta į visus mūsų prašymus“ ir kad „Mahsos Amini šeimos paskirta medikų komanda bus informuota“ apie bet kokius įvykius vykdant tyrimą.

Iki šiol per demonstracijas dėl M. Amini mirties žuvo mažiausiai 92 protestuotojai, teigė Norvegijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kremliaus kurantai

Kremliaus kurantai portretas
Ispindejusius arabus jau laikas butu ir vel sodinti ant kupranugariu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių