Irano diplomatijos vadovas: žmonėms buvo meluojama dėl lėktuvo katastrofos

Irano diplomatijos vadovas trečiadienį pripažino, kad iraniečiams kelias dienas po netyčinio ukrainiečių lainerio numušimo „buvo meluojama“.

Šie Naujajame Delyje paskelbti Mohammado Javado Zarifo (Mohamado Džavado Zarifo) komentarai žymi pirmą kartą, kai koks nors iraniečių pareigūnas melu pavadino ankstesnę Teherano versiją, esą Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis lėktuvas nukrito dėl techninio gedimo.

Per šią praėjusios savaitės trečiadienio katastrofą žuvo visi 176 į Kijevą skridusiame lėktuve buvę žmonės. Dėl lėktuvo numušimo Irane jau kelios dienos vyksta pikti protestai.

„Pastaruosius kelis vakarus žmonės Teherano gatvėse dalyvavo demonstracijose prieš faktą, kad jiems porą dienų buvo meluojama“, – sakė M. J. Zarifas.

Tada jis pagyrė Irano kariškius, kurie buvo „pakankamai drąsūs ir anksti prisiėmė atsakomybę“.

Tačiau, pasak Irano užsienio reikalų ministro, jis ir prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) apie tai, kad lėktuvą numušė raketa, sužinojo tik penktadienį. Tai kelia naujų klausimų, kiek galios turi Irano civilinė vyriausybė šioje šiitiškoje teokratijoje.

Irano sukarinta Revoliucinė gvardija, kuri numušė lėktuvą, iš karto po tragedijos žinojo, kad į lainerį pataikė jos raketa.

Revoliucinė gvardija yra atsakinga tik Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui), kuris dėl pasipiktinimo lėktuvo katastrofa pirmą kartą per kelerius metus turėtų vadovauti penktadienio maldoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių