ISW: per metus Rusija neteko penkių divizijų šarvuotos technikos

  • Teksto dydis:

Rusijos kariuomenės vadovybės noras pasiekti ribotą taktinę sėkmę mainais į didelius šarvuotos technikos nuostolius jai atsieis vis brangiau, nes tokios technikos sovietinių laikų atsargos išseks, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime.

Pasak ISW analitikų, nuo Avdijivkos užgrobimo operacijos pradžios 2023 m. spalį ir per šių metų vasarą suaktyvėjusias Rusijos puolimo operacijas Donecko sritie vakaruose Rusijos pajėgos Pokrovsko rajone prarado mažiausiai penkių divizijų šarvuočius ir tankus.

ISW ekspertų teigimu, remiantis vizualiai patvirtintais Rusijos transporto priemonių ir įrangos nuostoliais Ukrainoje, Rusijos pajėgos nuo praėjusių metų spalio 9 d. Pokrovsko rajone prarado 1830 sunkiosios technikos vienetų. Šis vertinimas greičiausiai yra konservatyvus, nes ne visi Rusijos karinės technikos nuostoliai yra vizualiai dokumentuoti. Tikėtina, kad tikrasis Rusijos prarastos šarvuotos technikos skaičius Pokrovsko rajone yra didesnis nei pranešta.

Rusijos karinė vadovybė gali nenorėti arba negalėti ateinančiais mėnesiais ir metais toliau tokiu pačiu mastu ir greičiu prarasti techniką, atsižvelgiant į ribotą Rusijos gynybos pramonės gamybą ir sovietinių laikų atsargas bei Rusijos kariuomenės nesugebėjimą pasiekti reikšmingą teritorinį proveržį naudojant mechanizuotus manevrus.

Pasak analitikų, nuo 2023 m. spalio Rusijos pajėgos Avdijivkos/Pokrovsko operacine kryptimi pasistūmėjo tik apie 40 km, o daugiau nei penkių divizijų įrangos praradimas tokiems taktiniams laimėjimams nėra tvarus neribotą laiką, jei Rusijos gebėjimas tiekti išteklius savo karui nepasikeis. 

Rusijos pajėgos ateinančiais mėnesiais ir metais išnaudos ribotas sovietmečio ginklų ir įrangos atsargas, sakoma ISW pranešime. Pasak ISW, veikiausiai Rusija ilgainiui susidurs su sunkumais pakankamai aprūpinti savo dalinius karinėmis medžiagomis, jei reikšmingai nepadidins Rusijos gynybos pramonės gamybos tempų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojerusų technikanuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių