ISW: rusų kariai ima jausti ukrainiečių kontrpuolimo spaudimą

  • Teksto dydis:

Ukrainos kariuomenė stengiasi perimti iniciatyvą mūšio lauke, rengdama negausias ir lokalizuotas taktinio lygmens kontratakas, kadangi šiuo metu visoje fronto linijoje vykstantis pozicinis karas negali tęstis neribotą laiką.

Apie tai savo straipsnyje rašo Karo tyrimų institutas (ISW).

Analitikai pastebi, kad į frontą atvykusi pagalba iš Vakarų padėjo ukrainiečių pajėgoms stabilizuoti padėtį svarbiuose fronto linijos ruožuose ir nuo 2024 m. gegužės vidurio Ukrainos kariai šiaurinėje Charkivo regiono dalyje ir Kreminnos kryptimi Donecko-Luhansko pasienio regiono srityje sėkmingai įvykdė keletą svarių taktinių lokalizuotų kontratakų.

„Ukrainiečių pajėgos kol kas nevykdo tokios apimties kontrpuolimo, kokio reikėtų, norint perimti iniciatyvą mūšio lauke, tačiau šios taktinės Ukrainos kontratakos verčia rusų pajėgas brangiau sumokėti už jų tęsiamą lėtą, varginantį puolimą“, – teigia ISW ekspertai.

Pavyzdžiui, ISW paminėjo tai, kad ukrainiečių kontratakos šiaurinėje Charkivo regiono dalyje privertė rusų kariuomenę atitraukti keletą dalinių iš tų zonų, kuriose turėtų būti jų centrinės vadavietės.

ISW taip pat pastebėjo, kad birželio viduryje Rusija perkėlė atskirus 810-osios karinių jūrų laivyno pėstininkų brigados (Juodosios jūros flotilės) dalinį ir vieną taktinę 9-osios motorizuotos šaulių brigados (1-ojo Donecko Liaudies Respublikos armijos korpuso) grupuotę į Charkivo regiono šiaurę, tuo tarpu kiti 810-osios pėstininkų ir 9-osios motorizuotos brigados daliniai atitinkamai tebėra dislokuoti netoli Krynkų Chersono regione bei Torecko Donecko regione, kur jie jau kuris laikas dalyvauja karo veiksmuose.

Be to, ISW ekspertai pastaruoju metu įvertino, kad Rusijos kariuomenės vadovybė visoje fronto linijoje atskiria ir į kitas vietas perkelia Rusijos oro desantinių pajėgų (VDV) dalinius – pranešama, kad kai kurie 106-osios VDV divizijos 137-ojo pulko daliniai kovoja Chersono regione, tuo tarpu kiti šio pulko daliniai yra dislokuoti netoli Siversko Donecko regione.

„Toks nepalyginamas tos pačios didelės grupuotės dalinių dislokavimas aiškiai rodo, kad rusų pajėgos ima jausti ukrainiečių kontrpuolimo spaudimą, o fronto linija nėra tokia statiška, kaip V. Putinui atrodo“, – rašoma straipsnyje.

ISW ekspertai pridūrė, kad Ukrainos gebėjimas organizuoti galingesnes ir geriau organizuotas kontratakas visgi tebepriklauso nuo tolesnės karinės pagalbos iš Vakarų.

Pranešama, jog pirmiau pasirodžiusiame straipsnyje ISW teigė, kad JAV teisingumo departamentas paviešino dokumentus, kuriuose išvardyta šimtai socialinio tinklo „X“ paskyrų ir domenų, kuriuos Rusijos valstybinė žiniasklaida ir FSB naudojo valdyti „botų“ fermą ir skleisti dezinformacija Jungtinėse Valstijose ir svetur.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekontrpuolimaspadėtis fronte

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių