Japonijoje žudynes surengęs vyras nuteistas mirties bausme

Japonijos teismas pirmadienį nuteisė myriop buvusį globos namų darbuotoją, surengusį daugiausiai aukų nuo Antrojo karo pabaigos pareikalavusį išpuolį, per kurį peiliu nužudė 19 neįgaliųjų ir sužeidė dar dešimtis žmonių.

Jokohamos apylinkės teismas nuteisė Satoshi Uematsu (Satošį Ujemacų) už žmogžudystes ir dar 24 gyventojų bei dviejų globos namų darbuotojų sužeidimą prie „Yamayuri-en“ gyvenamųjų pastatų 2016 metų liepą.

Tyrimo ir teismo proceso metu S. Uematsu kelis kartus pareiškė nesigailintis, ir teigė mėginąs padėti pasauliui žudydamas žmones, kurie, jo nuomone, buvo našta kitiems. Aktyvistų grupės sako, kad įtariamojo požiūris atspindi Japonijoje įsišaknijusį išankstinį nusistatymą prieš žmones su negalia.

Nagrinėjant bylą daugiausia dėmesio buvo skiriama įtariamojo psichinei būklei nusikaltimo metu. Vyriausiasis teisėjas Kiyoshi Aonuma (Kijošis Aonuma) atmetė gynybos prašymus jį išteisinti, nes jis esą buvo psichiškai neveiksnus dėl marihuanos perdozavimo.

Prokurorai tvirtino, kad S. Uematsu nusikalstamas motyvas atsirado dėl jo šališkų įsitikinimų ir darbo patirties tuose globos namuose, o ne dėl piktnaudžiavimo marihuana. Jų teigimu, nuteistasis buvo visiškai psichiškai veiksnus, todėl turėtų prisiimti atsakomybę už padarytus nusikaltimus.

Žudynės atspindėjo sąmokslą, išdėstytą laiške, kurį S. Uematsu mėgino įteikti parlamento vadovui keli mėnesiai iki išpuolio. Jis išėjo iš darbo įstaigoje „Yamayuri-en“ po to, kai buvo apklaustas apie laiško turinį. Paskui vyrui buvo paskirtas psichiatrinis gydymas, tačiau jau po dviejų savaičių jis buvo paleistas iš ligoninės, nurodė pareigūnai.

30 metų S. Uematsu taip pat pareiškė medicinos darbuotojams ir pareigūnams, kad jo pažiūroms padarė įtakos nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio mintis, kad neįgaliųjų žudymas pagerina vadinamąją „aukščiausiąją rasę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, tokie neturi teisės gyvent.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių