Vašingtone D. Trumpo šalininkų minia šturmavo Kapitolijų, sunkiai sužeista moteris

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkai trečiadienį šturmavo Kapitolijaus kompleksą, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalės rinkimuose.

Valstybės vadovui paskutinę minutę mėginant įtikinti įstatymų leidėjus anuliuoti jo pralaimėjimą, D. Trumpas sulaukė kaltinimų mėginant surengti „perversmą“.

Praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo kompleksą. Riaušininkams įsiveržus į pastatą įstatymų leidėjai skubiai paskelbė posėdžio pertrauką, taip pat buvo paskelbta, kad pastatas uždaromas.

Šie neramumai vyko tą pačią dieną, kai J. Bidenas užsitikrino naują laimėjimą – kaip rodo Senato rinkimų Džordžijos valstijoje antrojo turo Kapitolijuje naujausi duomenys, pergalę veikiausiai švęs du demokratų kandidatai, tad ši partija užsitikrins kontrolę ne vien žemuosiuose, bet ir aukštuosiuose Kongreso rūmuose.

Policininkai leido ašarines dujas, bet jiems nesisekė suvaldyti protestuotojų, D. Trumpo raginimu nusitaikiusių sutrikdyti procedūrą, kuri du šimtmečius tebūdavo formalus rinkimų pergalės patvirtinimas.

„Jungtinių Valstijų prezidentas kursto perversmą. Mes nebūsime įbauginti. Mūsų neatgrasys“, – per „Twitter“ parašė demokratė Atstovų Rūmų narė Karen Bass (Karen Bas).

Atstovų Rūmų narė Val Demings irgi pasmerkė Kapitolijaus šturmą kaip „vykstančio perversmo“ įrodymą. Jos poziciją atkartojo dar keli įstatymų leidėjai.

Atstovų Rūmų narė Elaine Luria (Elein Luria) sakė turėjusi evakuotis dėl pranešimo apie galimai rastą vamzdinę bombą. Ji taip pat sakė girdėjusi šūvius.

„Šiandien neatpažįstu mūsų šalies, o Kongreso nariai, palaikę šią anarchiją, nenusipelnė atstovauti savo tėvynainiams amerikiečiams“, – kalbėjo ji.

Raginimai stabdyti smurtą

Viceprezidentas Mike'as Pence'as, kilus neramumams evakuotas iš Kapitolijaus, paragino „tučtuojau sustabdyti“ smurtą.

„Smurtas ir naikinimas, vykstantis JAV Kapitolijuje, privalo liautis ir tai privalo liautis dabar“, – per tviterį parašė jis.

„Bet kuris dalyvaujantis privalo gerbti teisėsaugos pareigūnus ir nedelsdamas palikti pastatą, – pabrėžė M. Pence'as. – Taikūs protestai yra kiekvieno amerikiečio teisė, bet puolimas prieš mūsų Kapitolijų nebus toleruojamas, o dalyvaujantieji bus persekiojami griežčiausiai, kaip numato įstatymai.“

Kilus sumaiščiai protestuotojai, prasiveržę pro policijos gretas, skandavo šūkius ir mojavo vėliavomis, žygiuodami per Kapitolijaus sales.

Apsaugos pareigūnai liepė įstatymų leidėjams ir Kongreso darbuotojams gultis ant grindų ir užsidėti dujokaukes, kai Kapitolijaus Rotondoje buvo panaudotos ašarinės dujos.

Vienas specialiųjų tarnybų pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad per susirėmimus mažiausiai vienas žmogus buvo pašautas komplekso viduje.

„Viena šaudymo auka buvo išvežta iš Kapitolijaus“, – sakė šaltinis. Jis pridūrė, kad esama ir „kitų sužeistųjų“, bet padėtis išlieka sparčiai kintanti.

Dienraštis „The Washington Post“ pranešė, kad auka yra baltoji moteris, pašauta į petį. Televizija CNN nurodė, kad kritinės būklės sužeistoji gydoma vietos ligoninėje.

Grumtynės prasidėjo tuojau po D. Trumpo kreipimosi į tūkstančius savo šalininkų, per kurį prezidentas audrino minią, kartodamas nepagrįstus kaltinimus apie lapkričio 3-iąją įvykusių rinkimų klastojimą.

„Neleisim jiems nutildyti jūsų balsų“, – D. Trumpas sakė protestuotojams, susirinkusiems dar neprašvitus, kad užsiimtų geriausias vietas pasiklausyti prezidento kalbos.

Praėjus daugiau kaip valandai nuo susirėmimų prie Kapitolijaus pradžios D. Trumpas paragino savo šalininkus protestuoti „taikiai“.

„Prašau, palaikykite mūsų Kapitolijaus policiją ir teisėsaugą“, – per „Twitter“ parašė prezidentas.

„Jie iš tikrųjų yra mūsų Šalies pusėje, – pridūrė jis. – Likite taikūs!“

Scanpix nuotr.

Paskelbė komendanto valandą

Vašingtono merė Muriel Bowser (Miuriel Bauzer) paskelbė įvedanti komendanto valandą visoje JAV sostinėje.

M. Bowser nurodymu komendanto valanda įsigalios nuo 18 val. vietos (ketvirtadienio 1 val. Lietuvos) laiku ir galios iki ketvirtadienio 6 val. (13 valandos).

Mobilizuojama Nacionalinė gvardija

Baltieji rūmai ir Pentagonas vėliau paskelbė, kad riaušėms Vašingtone malšinti mobilizuojama Nacionalinė gvardija.

Baltųjų rūmų atstovė Kayleigh McEnany (Keili Makenani) per tviterį parašė, kad D. Trumpas nurodė mobilizuoti Nacionalinės gvardijos karius „kartu su kitomis federalinėmis apsaugos tarnybomis“ neramumams malšinti.

„Kartojame prezidento Trumpo raginimą nesiimti smurto ir išlikti taikiems“, – sakė ji.

Pentagono atstovas sakė, kad visi 1,1 tūkst. Vašingtono nacionalinės gvardijos karių buvo iškviesti į pagalbą teisėsaugos pajėgoms. Kaimyninės Virdžinijos ir Merilando valstijos taip pat paskelbė siunčiančios savo Nacionalinės gvardijos narius ir valstijos policiją.

Iš Kapitolijų apsupusių riaušininkų paimta ginklų, areštuoti 13 žmonių

Vašingtono policijos vadovas trečiadienį pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai konfiskavo mažiausiai penkis ginklus ir sulaikė mažiausiai 13 žmonių, vykstant susirėmimams su prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) palaikančiais protestuotojais.

Didelė minia, kurioje dauguma žmonių nedėvėjo kaukių, anksčiau trečiadienį šturmavo Kapitolijų, kur kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę.

Mažiausiai vienas žmogus buvo pašautas, dar keli žmonės, įskaitant teisėsaugos pareigūnus, buvo sužeisti.

Sostinės policijos vadovas Robertas Contee (Robertas Kontis) šį puolimą įvardijo riaušėmis.

Temstant sustiprintos teisėsaugos pajėgos pradėjo stumti protestuotojus iš teritorijos aplink Kapitolijų, leisdamos ašarines dujas ir sprogdindamos kurtinamąsias granatas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Kai antifadugnės ir BaLaMutai SAVAITĖMIS siaubė parduotuves ir degino automobilius, tai buvo viskas OK, a ne? :)))) O kai dabar žmonės neapsikentę įsiveržė į kažkokį ten kapitolijų ir atėmė iš fake news žurnaliūgų jų epipuotę, tai vajai vajai kaip baisu.... Eikit geriau apie savo Puteną ir Lanzbergą rašaliokit, o ne apie Ameriką, kur demokratija tikrai daug didesnė, nei jūsų komunistinėse šūdvalstybėse.

Džordžas

Džordžas portretas
Manau, kad amerikiečiams giliai dzin labusų komentarai....

Nusikaltėliai lengvai šturmavo pastatą

Nusikaltėliai lengvai šturmavo pastatą portretas
Narkomanai ir alkoholikai, pagal veidelius, lengvai šturmabo, labiausiai saugoma pastata, kur jų policija?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių