JAV miestus krečia neramumai, išprovokuoti policijos areštuoto juodaodžio mirties

Jungtinių Valstijų miestuose penktadienį vakare tęsėsi neramumai, išprovokuoti vieno policijos areštuoto juodaodžio mirties, o dėl šio incidento vienam Mineapolio teisėsaugos pareigūnui pareikšti kaltinimai žmogžudyste protestuotojų įtūžio nenuslopino.

Demonstrantai ketvirtą naktį iš eilės susirėmė su policija Mineapolio mieste, kurio gatvėse vėl buvo plėšikaujama ir padeginėjami pastatai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsakė kariams pasiruošti pradėti tvarkos palaikymo operaciją šiame mieste, anksti šeštadienį patvirtino Minesotos nacionalinės gvardijos generolas majoras Jonas Jensenas (Džonas Džensenas).

Mineapolis tapo smurto epicentru, kai jame buvo nufilmuota, kaip afroamerikietis George'as Floydas (Džordžas Floidas) mirė areštuojamas – vienas iš policininkų kelias minutes keliu spaudė šio ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą.

Policininkas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas) penktadienį buvo apkaltintas trečiojo laipsnio (netyčine) žmogžudyste ir gyvybės atėmimu dėl neatsargumo.

„Ši byla dabar jau parengta, pateikėme kaltinimus“, – sakė apygardos prokuroras Mike'as Freemanas (Maikas Frimanas), didėjant įtūžiui dėl naujos afroamerikiečio mirties dėl policijos veiksmų.

D. Chauvino taip pat apkaltintas ignoravęs kito pareigūno išreikštus nuogąstavimus dėl G. Floydo, kai šis gulėjo surakintas antrankiais ir skundėsi, kad negali kvėpuoti. G. Floydas buvo suimtas įtariant, kad mėgino parduotuvėje atsiskaityti padirbtu banknotu.

Skrodimo rezultatai parodė, kad G. Floydo mirtį galėjo sukelti kelių veiksnių derinys: fizinis suvaržymas, vyro organizme galbūt buvę svaigalai ir sveikatos problemos, tarp jų – širdies liga. Skrodimas metu nerasta nieko, kas rodytų, kad jis buvo pasmaugtas.

Detalių apie svaigalus skrodimo ataskaitoje nepateikiama, o toksikologinių tyrimų rezultatų gali tekti palaukti kelias savaites.

Pirmadienį pagalbos telefonu 911 paskambinęs asmuo pranešė, kad vyras, įtariamas atsiskaitęs padirbtais pinigais, buvo „baisiai girtas ir nekontroliavo savęs“.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, į įvykio vietą atvykę policininkai G. Floydą areštavo ir nesėkmingai mėgino jį įsodinti į tarnybinį automobilį – vyras skundėsi klaustrofobija ir priešinosi.

Tuomet policininkai pargriovė įtariamąjį ant žemės; pareigūnas J. K. Kuengas (Dž. K. Kiungas) laikė G. Floydo nugarą, Thomas Lane'as (Tomas Leinas) – kojas, o D. Chauvinas spaudė keliu sulaikytojo galvos ir kaklo sritį.    

Pamatęs, kad G. Floydas galbūt nebekvėpuoja, Th. Lane'as dar kartą pasakė, kad reikia apversti suimtąjį ant šono. J. K. Kuengas patikrino pulsą ir pranešė, kad jo neužčiuopia.

D. Šovinas buvo atleistas kartu su kitais trimis įvykio vietoje buvusiais pareigūnais. Jei bus pripažintas kaltas žmogžudyste, jam gresia daugiau nei 12 metų įkalinimo.

G. Floydo šeimos advokatas pasveikino sprendimą suimti D. Chauviną, tačiau pareiškė, kad tikisi sunkesnio kaltinimo nužudymu, bei pareikalavo suimti ir kitus pareigūnus. 

Apygardos prokuroras M. Freemanas sakė, kad gali būti pateikta ir daugiau kaltinimų, bet pridūrė, kad, valdžios manymu, „tikslinga sutelkti dėmesį į pavojingiausią nusikaltėlį“.

Kaltinimai neatnešė ramybės sukrėstoje šalyje, kur vėl atsivėrė senos žaizdos dėl rasinės nelygybės. Įsiplieskus didžiausiems visuomenės neramumams per kelerius pastaruosius metus riaušės kilo daugelyje miestų – nuo Niujorko iki Los Andželo.

Atlantoje demonstracijai tapus nevaldomai buvo užpulti ir padegti keli policijos automobiliai. Sostinėje Vašingtone protestuotojai naktį konfrontavo su Slaptosios tarnybos agentais per demonstraciją šalia Baltųjų rūmų.

Protestai taip pat vyko daugelyje kitų miestų, įskaitant Bostoną, Dalasą, Denverį, Di Moiną, Hjustoną, Las Vegasą, Memfį ir Portlandą.

„Chaosas“

Penktadienį Mineapolio valdžia įvedė komendanto valandą, per ankstesnes tris naktis protestuotojams padegus nemažai pastatų.

Tačiau demonstrantai, kurių daugelis dėvėjo kaukes, kad apsisaugotų nuo naujojo koronaviruso, atkakliai liko gatvėse ir susiremdavo su policija, mėginusia juos vaikyti ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis.

Gatvėse išplito plėšikavimas: filmuotoje medžiagoje buvo matyti žmonių, išeinančių iš parduotuvių pilnais glėbiais prekių.

Protestuotojai taip pat šaudė į pareigūnus, anksti šeštadienį žurnalistams sakė Minesotos gubernatorius Timas Walzas (Timas Valcas).

„Tai nesusiję su George'o mirtimi. Tai nesusiję su nelygybe, kuri buvo tikra. Tai susiję su (noru kelti) chaosą“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto gatvėse ši nuomonė nebuvo palaikoma.

„Reikia, kad pažvelgtumėt man į akis ir mane suprastumėt, – sakė protestuotoja Naeema Jakes (Naima Džeiks). – Tai yra skausmas, tai yra sopulys.“

D. Trumpas penktadienį pranešė kalbėjęsis su G. Floydo šeima ir išreiškęs savo „liūdesį“.

Prezidentas sakė, kad suėmimo vaizdo įrašą buvo „tiesiog siaubinga žiūrėti“ ir kad „tam nėra jokių pateisinimų“.

G. Floydo šeimai atstovaujantis advokatas Benjaminas Crumpas (Bendžaminas Krampas) pareikalavo atlikti nepriklausomą lavono skrodimą.

Skrodimą atliks Michaelas Badenas (Maiklas Beidenas) – buvęs Niujorko miesto vyriausiasis teismo medicinos ekspertas, kuris buvo pasamdytas atlikti afroamerikiečio Erico Garnerio (Eriko Garnerio) lavono skrodimą. Pastarasis mirė 2014 metais po to, kai Niujorko policininkas laikė suėmęs jį už kaklo, nors jis skundėsi, kad negali kvėpuoti, ir maldavo jį paleisti.

G. Floydo mirtį tiria valstijos ir federalinė teisėsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "Gatvėse išplito plėšikavimas" - tiesiog PRIVALU tokius 'nusikaltimo vietoje' eliminuot... vis vien juos tuoj-tuoj 'korona' pribaigs.

nordland

nordland portretas
jei cia "neramumai"? tai kas tada yra riauses?

Anonimas

Anonimas portretas
Spalvotiems tik dauzyti, griauti, deginti ir vogti. O paskui verkia, kad Europa ir JAV jiems nepadeda. Viskas cia arabu suorganizuota. Masonu klanas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių