Pereiti į pagrindinį turinį

JAV mokykloje šaudęs ginkluotas 14-metis nužudė keturis žmones

2024-09-05 07:00
BNS inf.

JAV Džordžijos valstijos vidurinėje mokykloje šaudęs ginkluotas 14-metis paauglys trečiadienį nužudė mažiausiai keturis žmones, įskaitant du mokinius, ir dar devynis sužeidė, pranešė teisėsauga.

Scanpix nuotr.

Šaulys, kuris taip pat yra šios mokyklos mokinys, buvo sulaikytas. Jis bus apkaltintas žmogžudyste ir teisiamas kaip suaugęs asmuo, pranešė Džordžijos tyrimų biuras.

Tarp žuvusiųjų taip pat buvo du mokytojai.

Po naujausio šaudymo incidento Apalačių vidurinės mokyklos kieme susirinkę žmonės susikibę rankomis sudarė garbės ratą.

Vienais duomenimis, vien šiais metais Amerikoje įvyko beveik 400 masinių šaudymo incidentų.

„Jį sučiupo mūsų mokyklos inspektorius“, – žurnalistams sakė apygardos šerifas Judas Smithas (Džudas Smitas), turėdamas omenyje teisėsaugos pareigūnus, dirbančius JAV mokyklose.

„Šaulys greitai suprato, kad jei nepasiduos, viskas baigsis tuo, kad pradės šaudyti pareigūnas. Jis pasidavė, atsigulė ant žemės, ir padėjėjas jį sulaikė“, – pasakojo jis.

Jis teigė, kad policija dar nežino, ar šaulys pasirinko konkrečius žmones kaip taikinius, o pareigūnai dar nenustatė, kokiu ginklu buvo įvykdytas išpuolis.

Kai kurie mokyklos mokiniai iš pradžių manė, kad tai tik dar vienos šaudymo pratybos, naujienų agentūrai AFP pasakojo viena moksleivė, turėdama omenyje prieštaringai vertinamas pratybas, įprastas JAV mokyklose.

„Visi manė, kad tai netikros pratybos, kol mokytoja pasakė, kad negavome elektroninio laiško“, – sakė Alexsandra Romeo (Aleksandra Romeo).

„Ji susodino mus visus į kampą ir visi apkabino vieni kitus, kai kurie mano draugai verkė. Kol įėjo du policijos pareigūnai su ginklais ir pasakė mums, kad tai ne pratybos ir kad mes vis dar nesame saugūs“, – prisiminė ji.

Kita mokinė, 17-metė Stephanie Folgar (Stefani Folgar), pasakojo girdėjusi garsų trenksmą ir mačiusi panikuojančius mokinius, kurie slėpėsi tualetuose ir spintoje.

„Siaubinga žinoti, kad tai galėjai būti tu“, – sakė ji.

Vienas moksleivis vietos žiniasklaidai pasakojo, kad matė kraują ant grindų ir kūną, kai pareigūnai jį išvedė iš pastato.

Jis pasidavė, atsigulė ant žemės, ir padėjėjas jį sulaikė.

Šaudymo incidentas įvyko netoli Vainderio, esančio maždaug už 70 km į šiaurės rytus nuo valstijos sostinės Atlantos.

Anksčiau buvo pranešta, kad mokyklos valdžia tėvams išsiuntė pranešimą, kuriame teigė, kad po pranešimų apie šaudymą įvedė griežtą uždarymą.

Davus leidimą, tėvai buvo pakviesti į mokyklą, kad galėtų susitikti su savo vaikais, o lauke buvo matyti ilgos automobilių eilės.

Laikas nutraukti „smurto su ginklais epidemiją“

Jungtinėse Valstijose, kur maždaug trečdalis suaugusiųjų turi šaunamuosius ginklus ir kur net galingų karinių šautuvų įsigijimo taisyklės nėra griežtos, šaudymo incidentai yra tapę tapę liūdna kasdienos norma.

Apklausos rodo, kad dauguma rinkėjų pasisako už griežtesnę šaunamųjų ginklų naudojimo ir įsigijimo kontrolę, tačiau įtakinga JAV ginklų lobistų grupė nepritaria papildomiems apribojimams, o įstatymų leidėjai ne kartą nesiėmė jokių veiksmų.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad gedi žuvusiųjų.

„Mokiniai visoje šalyje mokosi ne skaityti ir rašyti, o pritūpti ir slėptis. Negalime to ir toliau laikyti normaliu dalyku“, – teigė jis.

Po šaudymo incidento Naujajame Hampšyre vykusiame kampanijos renginyje kalbėjusi JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) pareiškė, kad atėjo laikas nutraukti „smurto su ginklais epidemiją“.

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad kad šaudęs vaikinas yra „ligotas ir išprotėjęs monstras“.

Ginkluoto smurto archyvo duomenimis, šiais metais Jungtinėse Valstijose šiais metais įvyko daugiau kaip 384 masinės šaudynės, kai sužeidžiami arba nužudomi keturi ar daugiau žmonių.

Archyvo duomenimis, nuo šaunamųjų ginklų šiemet jau žuvo 11 557 žmonės. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų