JAV naikintuvas numušė naują paslaptingą „objektą“ virš Kanados

Jungtinių Valstijų naikintuvas šeštadienį virš Kanados numušė neatpažintą objektą – tai jau antras toks incidentas Šiaurės Amerikos danguje po dramatiško įtariamo Kinijos šnipinėjimo baliono numušimo prieš savaitę.

Kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) sakė, kad per bendrą JAV ir Kanados karinę operaciją pavyko numušti objektą – ne pirmą, paslaptingai įsibrovusį į oro erdvę.

„Buvo pasitelkti Kanados ir JAV orlaiviai, o JAV naikintuvas F-22 sėkmingai numušė objektą“, – šeštadienį tviteryje parašė J. Trudeau.

Netrukus po to, kai 15 val. 41 min. vietos (22 val. 41 min. Lietuvos) laiku buvo numuštas objektas, aviacijos institucijos uždarė dalį oro erdvės virš JAV šiaurės vakarų Montanos valstijos, aptikusios vadinamąją „radaro anomaliją“, pranešė JAV Šiaurės vadavietė.

Šiaurės vadavietė pranešė, kad JAV naikintuvai pakilo į dangų, bet „neidentifikavo jokio objekto, kuris galėtų būti siejamas su radarų duomenimis“. Vėliau dangus vėl buvo atvertas komerciniam oro eismui.

Jukono teritorijoje numuštas objektas buvo „nedidelis, cilindro formos“, sakė Kanados gynybos ministrė Anita Anand.

„Objektas skrido maždaug 40 000 pėdų (12,19 km) aukštyje, neteisėtai įskrido į Kanados oro erdvę ir kėlė pagrįstą grėsmę civilinių skrydžių saugumui“, – žurnalistams teigė A. Anand.

J. Trudeau sakė, kad Kanados pajėgos Jukone „dabar surinks ir išanalizuos objekto nuolaužas“.

Jis teigė, kad dėl pastarojo įsiveržimo kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), o A. Anand taip pat tvirtino, kad kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu).

Nauji įsiveržimai į Aliaską ir Jukoną pradėti po to, kai JAV trečiadienį pareiškė, kad įtariami Kinijos šnipinėjimo balionai, kaip vasario 4 dieną numuštas balionas, yra penkis žemynus apėmusios „flotilės“ dalis. NATO taip pat išreiškė susirūpinimą.

Tačiau A. Anand sakė, kad „šiuo metu man būtų neprotinga spėlioti apie objekto kilmę“.

JAV ir Kanados lėktuvai šeštadienį skrido kartu, kad numuštų objektą, pranešė JAV gynybos departamentas ir A. Anand.

„Prezidentas Bidenas įgaliojo JAV naikintuvus, priskirtus NORAD, bendradarbiauti su Kanada, kad šiandien virš šiaurės Kanados būtų numuštas dideliame aukštyje esantis objektas“, – sakoma Pentagono atstovo spaudai Pato Ryderio (Pato Raiderio) pareiškime, kuriame kalbama apie Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietę.

Anot jo, naikintuvas F-22 paleido raketą AIM 9X, kuri jį numušė.

Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bidenas ir J. Trudeau kalbėjosi šeštadienį ir „gyrė stiprią ir veiksmingą NORAD ir JAV Šiaurės vadavietės partnerystę bei susitarė toliau glaudžiai koordinuoti veiksmus siekiant aptikti [objektus], sekti ir ginti mūsų oro erdvę“.

Virš Jukono, kuris ribojasi su Aliaska, pakilęs objektas buvo numuštas po to, kai naikintuvai penktadienį numušė kitą objektą prie šios JAV valstijos šiaurinės pakrantės netoli Dedhorso kaimo.

Šeštadienį buvo tęsiamos to objekto liekanų paieškos ir gelbėjimo operacijos, tačiau joms trukdė arktinis vėjas, sniegas ir ribota dienos šviesa, – sakoma Šiaurės vadavietės pranešime.

„Atkūrimo darbai vykdomi ant jūros ledo“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad Pentagonas negali pateikti „jokios išsamesnės informacijos... apie objektą, įskaitant jo galimybes, paskirtį ar kilmę“.

Praėjusį mėnesį virš Kanados ir JAV praskrido milžiniškas balionas su elektronikos įranga, kurį Pentagonas apibūdino kaip šnipinėjimo objektą, ir sukėlė diplomatinį konfliktą su Kinija, kuri pripažino, kad jos teigimu, tai buvo nekenksmingas meteorologinis balionas, nukrypęs nuo kurso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meškiukų skandalas

meškiukų skandalas portretas
meškiukais... meškiukais...meškiukais juos reikėjo :)

apgailėtinas vaizdelis

apgailėtinas vaizdelis portretas
Tik su oro balionas JAV naciai sugeba kariauti. Kaip Lietuvą valdantis režimas kariauna su paminklais.

Anonimas

Anonimas portretas
Aaaaa, ateiviai puola aaaaa!!!!!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių