JAV naikintuvas numušė virš Aliaskos skridusį nežinomą objektą

JAV naikintuvas penktadienį virš Aliaskos numušė neatpažintą objektą, pranešė Baltieji rūmai, nors liko neaišku, kokia buvo taikinio paskirtis ar kas jį paleido.

„Prezidentas įsakė kariuomenei numušti objektą“, – sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis). Incidentas įvyko 13 val. 45 min. (20 val. 45 min. Lietuvos laiku). 

Šis objektas buvo daug mažesnis už didžiulį Kinijos oro balioną, kuris praėjusią savaitę kirto Jungtines Valstijas ir šeštadienį buvo numuštas JAV naikintuvo netoli Atlanto vandenyno pakrantės, sakė J. Kirby.

Pasak jo, jis buvo „maždaug nedidelio automobilio dydžio“ ir skrido maždaug 12 tūkst. kilometrų aukštyje.

Jis nukrito Aliaskos šiaurėje netoli Kanados sienos ant užšalusio vandens, todėl jį buvo įmanoma paimti, sakė J. Kirby.

„Tikimės, kad nuolaužas pavyks surinkti, nes jos nukrito ne tik mūsų teritorinėje erdvėje, bet ir, mūsų manymu, ant užšalusio vandens, todėl bus dedamos pastangos jas surinkti“, – sakė jis.

J. Bidenas įsakė numušti lėktuvą, nes objektas kėlė „pagrįstą grėsmę“ aviacijai.

Tačiau J. Kirby pabrėžė, kad apie objektą dar nieko nežinoma.

„Nežinome, kam jis priklauso – valstybei ar įmonei, – sakė jis. – Mes nesuprantame, kokia yra visa jos paskirtis.“

Tačiau prieš numušant objektą JAV kariuomenė nusiuntė jį stebėti lėktuvą ir „pilotas nusprendė, kad šis objektas nėra pilotuojamas“.

Pentagono atstovas Patas Ryderis (Patas Raideris) sakė, kad objektą numušė naikintuvas „F-22 Raptor“, panaudojęs raketą AIM-9X – tą patį orlaivį ir tą pačią amuniciją, kuri buvo panaudota įtariamam Kinijos sekimo balionui numušti.

Incidentas įvyko kilus naujam nerimui dėl, JAV pareigūnų teigimu, vykdomos Kinijos programos, pagal kurią Kinija skraidina sekimo balionus žvalgybinei informacijai rinkti visame pasaulyje.

JAV pareigūnai teigė, kad tokie balionai skraido virš 40 šalių. Mažiausiai keturis kartus jie skrido virš Jungtinių Valstijų teritorijos.

Praėjusią savaitę Kinijos oro balionas sukėlė ypatingą susirūpinimą, nes jis praskrido virš teritorijų, kuriose Jungtinės Valstijos laiko branduolines raketas požeminėse slėptuvėse ir bazuoja strateginius bombonešius.

Dėl šio incidento JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) atšaukė ilgai planuotą kelionę į Pekiną, kurios tikslas buvo pagerinti abiejų konkuruojančių supervalstybių ryšius.

„Pagrįsta grėsmė“

„Tikimės, kad pavyks surinkti nuolaužas“, – sakė J. Kirby. 

J. Bidenas įsakė numušti orlaivį, nes, pasak J. Kirby, tokiame aukštyje, kuriame jis skrido, objektas kėlė „pagrįstą grėsmę“ civilinei aviacijai.

J. Kirby sakė, kad JAV kariuomenė pasiuntė lėktuvą stebėti objekto, kol jis buvo numuštas, ir „pilotas įvertino, kad šis objektas nebuvo pilotuojamas“.

Jis pažymėjo, kad Kinijos sekimo balionas turėjo akivaizdžių gebėjimų judėti ir manevruoti.

Baliono įranga „akivaizdžiai buvo skirta žvalgybiniam stebėjimui ir neatitiko meteorologiniuose balionuose esančios įrangos“, sakė aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

„Jis turėjo daugybę antenų, tarp kurių buvo ir masyvas, greičiausiai galintis rinkti ir nustatyti geografinę ryšio vietą“, – teigė pareigūnas pareiškime.

Pareigūnas nurodė, kad JAV mano, jog balioną kontroliavo Kinijos liaudies išlaisvinimo armija, tačiau tiesiogiai nepasakė, kad balioną dislokavo būtent ji.

Pentagono atstovas P. Ryderis sakė, kad JAV gelbėjimo komandos baigė numušto Kinijos baliono nuolaužų lauko kartografavimą ir „šiuo metu ieško ir identifikuoja nuolaužas vandenyno dugne“.

„Iki šiol rastos nuolaužos kraunamos į laivus, gabenamos į krantą, inventorizuojamos ir vežamos į laboratorijas tolesnei analizei“, – pridūrė jis.

Pekinas atmetė JAV kaltinimus, kad jis pasiuntė balioną šnipinėti Jungtinių Valstijų, ir teigė, kad jis tiesiog atsitiktinai įskrido į JAV oro erdvę.

Tačiau nuo šeštadienio Kinija atsisakė JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino (Loido Ostino) siūlymo telefonu diskutuoti su Kinijos kolegomis baliono klausimu.

„JAV primygtinai reikalavo panaudoti jėgą, kad atakuotų orlaivį, o tai rimtai pažeidė tarptautinę praktiką ir sukūrė blogą precedentą“, – sakoma Kinijos gynybos ministerijos pareiškime.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai pilnos kelnės iš baimės...

Kai pilnos kelnės iš baimės... portretas
Greitai pradės varnas raketomis numušinėti...

Apie kacapus

Apie kacapus portretas
Oho kaip rusiskos isgamos zudikai okupantai uzsivede. Pidoraskos bijo isejus i gatve net burna praverti, nes i burna kas uzvos jei ka kacapai apie cara pasakys, tai tenka maskoliams vemti komentaruose.

Anonimas

Anonimas portretas
didesnes nesamones nesu girdejusi
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių