JAV prašymu Fidžyje areštuota su Rusijos oligarchu siejama superjachta

Fidžio pareigūnai areštavo 300 mln. JAV dolerių vertės jachtą, priklausančią Rusijos oligarchui Suleimanui Kerimovui, JAV Teisingumo departamentui paprašius sulaikyti laivą dėl sankcijų pažeidimų ir įtariamų ryšių su korupcija, ketvirtadienį pranešė departamentas.

Prieš penkerius metus pagaminta 106 metrų ilgio jachta „Amadea“ stovėjo Ramiojo vandenyno Lautokos uoste Fidžyje, kai pagal JAV išduotą orderį ir Teisingumo departamento prašymu ją perėmė vietos pareigūnai.

„Amadea“ gali būti konfiskuota dėl tikėtino JAV įstatymų pažeidimo, įskaitant Tarptautinės nepaprastosios padėties ekonominių galių įstatymo pažeidimus, pinigų plovimą ir sąmokslą“, – sakoma departamento pranešime.

S. Kerimovas yra vienas Rusijos oligarchų, „kurie gauna pelno iš Rusijos vyriausybės per korupciją ir jos piktavališką veiklą visame pasaulyje, įskaitant Krymo okupaciją“, – rašoma pranešime.

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimiems rusų oligarchams, bausdami Maskvą už invaziją į Ukrainą.

S. Kerimovas, susikrovęs turtus būdamas pagrindinių Rusijos energetikos ir finansų įmonių, įskaitant „Gazprom“ ir „Sberbank“, savininku, taip pat yra Rusijos vyriausybės pareigūnas ir Rusijos Federacijos Tarybos narys.

„Nėra kur paslėpti“

„Nėra kur paslėpti Rusijos režimui padedančių nusikaltėlių turtus“, – sakoma JAV generalinio prokuroro Merricko Garlando (Meriko Garlando) pareiškime.

„Nepermaldaujamai stengsimės patraukti atsakomybėn tuos, kurie prisideda prie mirties ir naikinimų, kuriuos stebime Ukrainoje“, – teigiama jame.

Generalinio prokuroro pavaduotoja Lisa Monaco (Liza Monako) nurodė, kad departamentas yra nusitaikęs į „kiekvieną jachtą, įsigytą už nešvarius pinigus“.

Šis jachtos konfiskavimas turėtų parodyti visiems korumpuotiems Rusijos oligarchams, kad jie niekur nepasislėps – net atokiausioje pasaulio dalyje.

„Šis jachtos konfiskavimas turėtų parodyti visiems korumpuotiems Rusijos oligarchams, kad jie niekur nepasislėps – net atokiausioje pasaulio dalyje“, – sakė ji.

„Pasinaudosime visomis priemonėmis, kad įgyvendintume vykdymą sankcijų, skirtų atsakant į neišprovokuotą ir nepateisinamą Rusijos karą Ukrainoje“, – nurodoma pareiškime.

Oficialios jachtos „Amadea“ savininkės bendrovės „Millemarin Investment Ltd“ teisininkai Fidžyje pateikė prašymą, kad jachta būtų palikta Lautokos uoste, kur ji stovėjo nuo atvykimo į Fidžį praėjusio mėnesio viduryje.

Tinklalapyje superyachtfan.com, pateikiančiame duomenis apie didžiausius ir prabangiausius pramoginius laivus pasaulyje, nurodoma, kad jachtos „Amadea“ kaina siekia 325 mln. dolerių (apie 309 mln. eurų). Svetainės duomenimis, jachtoje yra baseinas, sūkurinė vonia, sraigtasparnių nusileidimo aikštelė ir viršutiniame denyje įrengtas „žiemos sodas“.

„Millemarin Investment Ltd.“ šią savaitę kreipėsi į Fidžio Aukščiausiąjį teismą, siekdama užkirsti kelią jos areštui pagal JAV orderį, kol bus nagrinėjama apeliacija.

Fidžio valstybinis kaltintojas pažadėjo, kad teismas iki penktadienio priims sprendimą dėl kompanijos prašymo.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeoligarchaijachtasuperjachta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių