JT: iš Afganistano evakuota šimtai nelydimų vaikų

Afganistane po Talibano įsigalėjimo įsivyravus chaosui, daugybė vaikų buvo atskirti nuo savo šeimų, o dar šimtai evakuoti niekieno nelydimi, antradienį teigė Jungtinės Tautos (JT).

JT Vaikų fondas (UNICEF) nurodė, kad kartu su savo partneriais nuo rugpjūčio 14 d. užregistravo apie 300 iš Afganistano evakuotų nelydimų ir nuo savo šeimos narių atskirtų vaikų. „Manome, kad šis skaičius dar augs, tęsiant identifikavimo pastangas“, – sakoma UNICEF vadovės Henriettos Fore pranešime.

Agentūra pridūrė, kad daugybė vaikų buvo atskirti nuo savo šeimų, kai Kabulo oro uostą užplūdo tūkstančiai desperatiškai šalį norinčių palikti žmonių iki visiško JAV pajėgų išvedimo rugpjūčio pabaigoje.

JAV paskutinėmis savo karinio buvimo Afganistane dienomis iš Kabulo oro uosto evakavo daugiau kaip 123 tūkst. žmonių, įskaitant JAV piliečius, vertėjus ir kitus JAV misiją rėmusius asmenis.

Kai kurie atskirti vaikai buvo evakuoti į Vokietiją, Katarą ir kitas valstybes, teigė UNICEF.

„Galiu tik įsivaizduoti, kokie šie vaikai turėjo būti išsigandę staiga nebebūdami su savo šeimomis, kai oro uoste vyravo toks chaosas, ar kai jie buvo greitai išvesti į evakuacinius lėktuvus“, – teigė H. Fore. Ji nurodė, kad atskirti vaikai yra „vieni pažeidžiamiausių vaikų pasaulyje“.

Galiu tik įsivaizduoti, kokie šie vaikai turėjo būti išsigandę staiga nebebūdami su savo šeimomis, kai oro uoste vyravo toks chaosas.

„Gyvybiškai svarbu, kad jie būtų greitai identifikuoti ir apsaugoti ieškant jų šeimų ir organizuojant suvienijimo procesus“, – teigė H. Fore, pabrėždama, kad „visos šalys turi teikti pirmenybę geriausiems vaiko interesams ir vaikų apsaugai nuo prievartos, nepriežiūros ir smurto“.

UNICEF šiuo metu teikia techninę pagalbą vyriausybėms, priimančioms evakuotus vaikus, ir padeda registruoti nelydimus vaikus, surasti jų šeimas ir juos suvienyti. JT agentūra pabrėžė, kad labai svarbu, jog visi atskirti ar nelydimi vaikai gautų „saugią, laikiną alternatyvią priežiūrą“, kol yra organizuojami kiti procesai.

Geriausia, kad vaikai būtų apgyvendinti su savo artimaisiais, o institucinė globa turėtų būti tik paskutinė ir laikina priemonė, teigė JT agentūra.

H. Fore taip pat paragino visas valstybes, kuriose galimai yra atskirtų vaikų šeimos narių, „palengvinti susivienijimą ir užtikrinti saugius, teisėtus šių vaikų migracijos kelius, jei tai atitinka geriausius vaiko interesus“.


Šiame straipsnyje: Afganistanasvaikaievakuacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Tie tevai ,kurie ishsiunte -atskyre vaikus [nuo saves ,nuo savo tevynes] jau tai ne zmones. ..net jei r mirti einu bet drauge ---nei pasmerkti kudikius kancioms,,nezinomybei!! Tai ziaurus elgesys,,,,atstumti savo vaika---i nezhine...ziauru

klausimas

klausimas portretas
kas pirma išsiuntė vaikus, kad dabar patys nori ištrūkti. Kodėl savo šalimi nesirūpina ir jos nekuria? Kodėl bėga į svetimus kraštus ir svetimas šalis ???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių