JT: per JAV bombardavimą Afganistane gegužę žuvo mažiausiai 30 civilių

Mažiausiai 30 civilių žuvo, kai JAV gegužės mėnesį bombardavo kelis narkotikų gamybos objektus Afganistano vakaruose, sakoma trečiadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) ataskaitoje.

JAV kariškiai iš karto užginčijo šias išvadas.

UNAMA daugiau kaip keturis mėnesius tyrė, kas įvyko gegužės 5 dieną, kai JAV kariškiai bombardavo dešimtis objektų, kuriuos identifikavo kaip Talibano metamfetamino laboratorijas.

UNAMA pareiškime sakoma, kad ji „dėl gegužės 5-osios aviacijos smūgių patvirtino 39 civilines aukas (30 žuvusiųjų, penkis sužeistuosius ir keturis neaiškius atvejus), įskaitant 14 vaikų ir vieną moterį“.

Misija taip pat sakė gavusi „patikimos informacijos“ apie dar 30 žuvusiųjų, daugiausia moterų ir vaikų, ir toliau tikrinanti šiuos pranešimus.

JAV pajėgos Afganistane (USFOR-A) sukritikavo UNAMA išvadas, suabejojo misijos metodologija ir tvirtino, kad „tikslūs smūgiai“ buvo kruopščiai nukreipti į metamfetamino laboratorijas.

„Be tikslių smūgių metu surinktų atvaizdų, USFOR-A atliko išsamius šių objektų ir aplinkinių rajonų vertinimus po smūgių“, – sakoma vadovybės pareiškime.

„Jungtiniais vertinimais nustatyta, kad smūgiai nenulėmė civilių mirties ar sužeidimų atvejų“, – nurodoma jame.

JAV kariškiai 2017 metais ir 2018 metų pradžioje sudavė daug smūgių Talibano opiumo gamykloms, bet šios pastangos beveik nepaveikė sukilėlių pajamų srauto ir buvo nepopuliarios tarp afganų ūkininkų, kurių daugelis verčiasi aguonų auginimu.

Tuomet kariškiai nukreipė dėmesį į pelningesnę metamfetamino industriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia ne bombos

Čia ne bombos portretas
buvo. Tai taikos balandžiai padergė. Nesuprato afgansai ir iš baimės numirė.

Hmmm

Hmmm portretas
Patys save naikino ,nejuokinkit

Katinas

Katinas  portretas
Apsoliutus melas ten niekas nezuvo amerika meto tik demokratines bombas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių