JT žmogaus teisių vadovas: Ukrainoje įvykdyta šimtai neteisminių egzekucijų

Vien pirmosiomis Rusijos invazijos Ukrainoje savaitėmis šimtams civilių buvo įvykdytos neteisminės egzekucijos, ketvirtadienį sakė Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas).

V. Turkas, kuris praėjusią savaitę lankėsi Ukrainoje, kalbėdamas JT Žmogaus teisių taryboje pasmerkė šiuos tikėtinus karo nusikaltimus ir sakė, kad jo biuras dokumentais patvirtino 441 civilio neteismines egzekucijas trijuose Ukrainos regionuose nuo vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą, iki balandžio 6-osios.

Pristatydamas savo biuro ataskaitą, V. Turkas sakė, kad, kaip rodo dokumentai, tuo periodu 102 kaimuose ir miestuose Kyjivo, Černihivo ir Sumų regionuose buvo nužudyti 341 vyras, 72 moterys, 20 berniukų ir aštuonios mergaitės.

„Tikrasis skaičius tikriausiai yra daug didesnis... Stengiamės patvirtinti dar 198 įtariamus nužudymus šiuose regionuose“, – sakė jis.

„Yra aiškių požymių, kad neteisminės egzekucijos, dokumentuotos šioje ataskaitoje, gali būti karo nusikaltimas – tyčinis žudymas“, – pridūrė V. Turkas.

Jis pateikė šiurpių detalių apie kai kuriuos užfiksuotus atvejus.

„Kai kuriais atvejais Rusijos kariai civilius žudė laikinuose sulaikytųjų centruose, – sakė V. Turkas. – Kitiems egzekucijos be teismo buvo įvykdytos po saugumo patikrinimo tiesiog ten pat... namuose, kiemuose ir tarpduriuose, net tada, kai aukos aiškiai parodydavo, kad nekelia grėsmės, pavyzdžiui, iškeldamos rankas.“

88 proc. ataskaitoje minimų aukų yra vyrai ir berniukai. Tai „rodytų, kad neproporcingai taikytasi į juos dėl jų lyties“.

Be tokių neteisminių egzekucijų, iš rusų šarvuočių ir tankų būdavo šaudoma į gyvenamuosius pastatus ir civiliai žūdavo savo namuose, nurodė V. Turkas.

Negana to, į civilius taikytasi „keliuose, jiems keliaujant gyvenvietėse ar tarp jų, ar į darbą“.

Nors tokių atvejų buvo visur, kai kuriuose rajonuose jie buvo dažnesni.

Šimtai lavonų buvo rasta šalia Kyjivo esančioje Bučoje, kovą iš jos išstūmus rusų kariuomenę.

Pasak V. Turko, jo biuras Bučoje dokumentavo 73 civilių, įskaitant tris vaikus, nužudymą kovo 4–30 dienomis ir siekia patvirtinti „dar 105 įtariamus civilių nužudymo“ atvejus.

Kalbėdamas apie ataskaitoje neminimus karo etapus V. Turkas sakė, kad jo komanda toliau dokumentuoja vykdomus šiurkščius pažeidimus, paveikiančius ir civilius, ir kovų dalyvius... įskaitant savavališką kalinimą, priverstinio dingimo, kankinimo ir lytinio smurto“ atvejus.

Kol kas „atskaitomybės labai trūksta“, įspėjo jis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeegzekucijosJungtinės Tautos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių