Jungtinės Tautos „giliai susirūpinusios“ dėl smurto atsinaujinimo Izraelyje

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras antradienį pareiškė, kad yra „giliai susirūpinęs“ dėl  smurto atsinaujinimo okupuotuose palestiniečių teritorijose, Rytų Jeruzalėje ir Izraelyje.

Jungtinių Tautų (JT) vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras paragino laikytis ramybės po kelių neramumų dienų.

Įtampa Jeruzalėje peraugo į didžiausius neramumus po 2017 metų, paskutinį musulmonų šventojo Ramadano mėnesio penktadienį Izraelio riaušių policijai susirėmus su miniomis palestiniečių maldininkų.

Antradienį  per islamistų judėjimo „Hamas“ raketų ir Izraelio pajėgų atakas Gazoje žuvo mažiausiai 28 palestiniečiai.

„Esame giliai susirūpinę dėl smurto paaštrėjimo okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Izraelyje per pastarąsias dienas“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet atstovas Rupertas Colville'is. „Smerkiame bet kokį smurtą, smurto kurstymą, etninį susiskaldymą ir provokacijas“, – sakė jis.

Komisarės atstovas paragino Izraelio saugumo pajėgas užtikrinti „saviraiškos, asociacijų ir susirinkimų laisvę“.

„Negalima naudoti jėgos prieš tuos, kurie taikiai naudojasi savo teisėmis“, – pridūrė R. Colville'is.

Nuo pirmadienio palestiniečių kovotojai iš Gazos Ruožo į Izraelį paleido daugiau nei 200 raketų.

„Nesirinktinai smogiančių ginklų, tokių kaip į Izraelį leidžiamos raketos, naudojimą griežtai draudžia tarptautinė humanitarinė teisė, todėl jis turi būti nedelsiant nutrauktas“, – kalbėjo R. Colville'is.

Atsakydamas Izraelis sudavė 130 smūgių į karinius taikinius Gazos Ruože, atakoms panaudodamas naikintuvus ir kovinius sraigtasparnius.

„Izraelis privalo gerbti tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakė JT žmogaus teisių biuro atstovas. Jis pridūrė, kad bet kokios atakos turi būti nukreiptos tiesiogiai į karinius taikinius, imantis priemonių išvengti civilių gyventojų mirčių.

Nei trumpalaikė ramybė, nei ilgalaikė taika nebus įgyvendintos tol, kol bus nuolat naikinamos šio miesto gyventojų palestiniečių nacionalinės ir asmeninės teisės.

Tuo metu JT specialieji pranešėjai žmogaus teisių padėties ir būstų palestiniečių teritorijose klausimais Michaelas Lynkas ir Balakrishnanas Rajagopalas pasmerkė Izraelio saugumo pajėgų atsaką į protestus.

„Tiesioginis dabartinės įtampos  Rytų Jeruzalėje šaltinis yra Izraelio naujakurių organizacijų, kurių nurodytas tikslas yra paversti palestiniečių rajonus žydų rajonais, veiksmai", – sakė jie. „Nei trumpalaikė ramybė, nei ilgalaikė taika nebus įgyvendintos tol, kol bus nuolat naikinamos šio miesto gyventojų palestiniečių nacionalinės ir asmeninės teisės“.

Specialieji pranešėjai nepasisako Jungtinėse Tautose, bet praneša joms apie savo išvadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tusti

tusti portretas
veidmainiski pliurpalai nedelsiant ivesti nato ta kuris nori ukrainoje su hazarbandervcais uzgrobt sali o jav tyli ramu grazu tik loja /rusaipuola/ arba zydnavalionas /kamuojamas/ jau nekalbant apie svietka jei nebutu auku tai sakyciau politcirkas slykstu ir ziauru ...

Alis...

Alis... portretas
tik giliai susirūpinusios...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių