Pietų Korėjos kariuomenė: Pchenjanas paleido dvi balistines raketas

Šiaurės Korėja penktadienį paleido dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Tai vėliausiai įvykęs paleidimas pastaruoju metu itin suintensyvėjusiose pratybose, kurios, Vašingtono ir Seulo teigimu, gali baigtis septintuoju Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) branduoliniu bandymu.

Tuo metu Pietų Korėja ir JAV užbaigia dvylikos dienų trukusias jungtines karinio jūrų laivyno pratybas, o pirmadienį pradės dideles kombinuotas oro pratybas, kuriose dalyvaus daugiau nei 200 abiejų šalių naikintuvų.

Toks kaimynystėje vykstantis pasirengimas siutina Pchenjaną, laikantį tai invazijos repeticija – socialistinė valstybė savo raketų paleidimo operacijas teisina kaip būtinas „atsakomąsias priemones“, jos teigimu, JAV agresijai.

Pietų Korėjos kariuomenė pranešė „aptikusi dvi balistines raketas, paleistas iš Tongčono srities Gangvone nuo 11.59 val. (5.59 val. Lietuvos) iki 12.18 val. (6.18 val. Lietuvos) vietos laiku“, turėdama omenyje provinciją Šiaurės Korėjos rytinėje pakrantėje.

„Mūsų kariuomenė, glaudžiai bendradarbiaudama su JAV, sustiprino stebėjimą ir sekimą bei palaiko visišką parengtį“, – sakoma Seulo jungtinio štabo viršininkų pranešime.

Ilgam įstrigus deryboms, įtampa pusiasalyje pasiekė aukščiausią tašką per pastaruosius kelerius metus, o Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas praėjusį mėnesį paskelbė savo šalį „negrįžtama“ branduoline galia, faktiškai užkirsdamas kelią deryboms dėl jo uždrausto arsenalo.

Vašingtono ir Seulo pareigūnai jau kelis mėnesius dalija įspėjimus, kad Kim Jong Unas yra pasirengęs atlikti dar vieną branduolinį bandymą, kuris būtų šalies septintasis – ir pirmasis nuo 2017 metų.

Antradienį Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) parlamentui teigė, kad, regis, Pchenjanas „jau baigė pasirengimą septintam branduoliniam bandymui“.

Trečiadienį Jungtinės Valstijos, Japonija ir Pietų Korėja pareiškė, kad Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas pateisintų „precedento neturintį stiprų atsaką“, žadėdamos vieningai stiprinti atgrasymo strategiją regione.

Šiaurės Korėja šį mėnesį ne kartą paleido artilerijos ugnį į vandenis prie savo krantų, taikydama į 2018 metais sukurtą jūrinę „buferinę zoną“, kuria, prastėjant šalių diplomatiniams santykiams, buvo siekta sumažinti įtampą su Pietų Korėja.

Ji taip pat paskelbė surengusi vadinamąsias „taktines branduolines pratybas“, kurios imitavo gausų pietuose esančių kaimynų apšaudymą branduolinį ginklą galinčiomis skraidinti raketomis.

Pranešama, kad pirmadienį Šiaurės Korėjos laivas kirto šias priešiškas šalis skiriančią jūrinę sieną, o tai paskatino apsikeisti įspėjamaisiais šūviais.

Įtampą pakurstė ir Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, pastaruoju metu pažėrusi virtinę šalies kariuomenės pareiškimų, smerkiančių „priešo karines pratybas“ ir raginančių jas nutraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių