Kalifornijoje siaučiantis didžiausias gaisras pleškina gyventojų namus, formuojasi pavojingi debesys

Kalifornijoje šiuo metu siaučiantis didžiausias miškų gaisras savaitgalį susijungė su mažesniu gaisru ir sunaikino namų atokiose, ugniagesiams sunkiai prieinamose vietovėse.

Tuo pat metu Jungtinių Valstijų vakarų regione stiprėjo keletas kitų gamtinių gaisrų, keliančių pavojų turtui.

Didelis Diksio gaisras, įsiplieskęs Kalifornijos šiaurėje liepos 14 dieną, jau anksčiau sunaikinęs keliolika namų ir kitų pastatų, naktį iš šeštadienio į sekmadienį susijungė su mažesniu Flajaus gaisru ir nuniokojo Indian Folso gyvenvietę.

Sekmadienį atnaujintų žalos vertinimų dar nebuvo paskelbta, bet ugniagesiai sakė, kad gaisras išdegino beveik 772 kv. kilometrus miškų ir krūmynų Plumaso ir Bjuto apygardose. Tik kiek daugiau nei penktadalyje jo apimtos teritorijos liepsnos buvo suvaldytos.

Ugniagesiai, nešantys rankinius įrankius, buvo priversti kopti į kalnuotas vietoves, kur automobiliai negalėjo privažiuoti, sakė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės saugos departamento atstovas Rickas Carhartas (Rikas Karhartas).

Scanpix nuotr.

„Jis liepsnojo itin stačiuose kanjonuose; ten kai kuriuose vietose žmonės net neturi kur pastatyti kojos, – kalbėjo jis. – Visa tai ilgai užsitęs.“

Jie kaitresni, nuožmesni ir, akivaizdu, sunkiai suvaldomi. Ir jie yra kintančio klimato poveikio ženklas.

Kita vertus, brigados šeštadienį pasiekė tam tikrą pažangą, užkurdamos priešpriešinius gaisrus, kad atimtų iš pagrindinio gaisro kurą, sakė R. Carhartas.

Dėl gaisro buvo nurodyta evakuotis kelioms mažoms kalnų gyvenvietėms, taip pat žmonėms, gyvenantiems Almanoro ežero rytinėje pakrantėje. Gaisrai tebekelia pavojų apie 10 tūkst. namų, sakė pareigūnai.

Ugniagesiai taip pat pranešė pasiekę pažangą kovodami su šiuo metu didžiausiu JAV siaučiančiu miškų gaisru Oregone. Butlego gaisras valstijos pietinėje dalyje išdegino apie 1 657 kv. km, bet 46 proc. jo buvo suvaldyta.

Su liepsnomis kovojo daugiau kaip 2,2 tūkst. ugniagesių. Sekmadienį jie stengėsi įrengti priešgaisrines linijas Butlego gaisro šiauriniame ir rytiniame  pakraščiuose, apaugusiuose tankiais miškais. Išlieka viltis, kad pastangas šią savaitę palengvins prognozuojamas lietus ir didesnė oro drėgmė, sakė Oregono miškų departamento atstovas Marcus Kauffmanas (Markas Kaufmanas).

Šis žaibų sukeltas gaisras supleškino 67 namus – daugiausiai nedideles trobeles. Mažiausiai 2 tūkst. namų gyventojams nurodyta evakuotis.

Oregono gubernatorė Kate Brown (Keit Braun) televizijai CNN sakė, kad federalinei ir valstijų valdžiai svarbu investuoti į prevencines priemones, įskaitant miškų retinimą ir valdomus išdeginimus, kad būtų išvengta daugelio panašių didelių gaisrų. Visgi ji pripažino: „Rūsti tikrovė – kad šių miškų gaisrų matysime daugiau.“

Scanpix nuotr.

„Jie kaitresni, nuožmesni ir, akivaizdu, sunkiai suvaldomi. Ir jie yra kintančio klimato poveikio ženklas“, – sekmadienį sakė K. Brown.

Formuojasi pavojingi debesys

Liepsnos tapo tokios didelės, kad suformavo debesis, galinčius sukelti žaibą ir stiprų vėją, o tai savo ruožtu gali dar sustiprinti gaisrus.

Maždaug 5400 ugniagesių stengėsi sustabdyti šį pragarą. Ugniagesiai atvyko į pagalbą net iš Floridos, kad padėtų sulaikyti gaisrą ir jo formuojamus vadinamuosius gaisro debesis.

„Rytoj gali būti sunki diena. Jei šie debesys pakils pakankamai aukštai, jie tikrai gali sukelti žaibą“, – perspėjo meteorologė Julija Ruthford, atsakinga už gaisrų kontrolę.

Nuo liepos vidurio Šiaurės Kalifornijos miškuose siautėjo gaisras „Dixie“, kuris yra klimato krizės, atnešusios didelius karščius bei sausras, dalis.

Scanpix nuotr.

Gaisrai šioje valstijoje yra dažni, tačiau ši vasara ypač sunki. Šiemet liepsnos jau nusiaubė trigubai daugiau augmenijos nei tuo pat laikotarpiu 2020 metais, kurie laikomi didžiausių gaisrų metais Kalifornijos istorijoje.

Pirminio tyrimo duomenimis, „Dixie“ gaisras kilo po to, kai ant vienos iš tūkstančių elektros linijų, einančių per valstijos teritoriją, užkrito medis.

Elektros linija priklauso „Pacific Gas & Company“ (PG&E), privačiam operatoriui, kuris jau anksčiau yra buvęs pripažintas kaltu dėl gaisro, beveik sunaikinusio netoliese esantį Paradizo miestą ir nusinešusio 86 žmonių gyvybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių