Kanada: Ukrainos lėktuvo juodosios dėžės turi būti perduotos Kijevui arba Paryžiui

Kanada sekmadienį pakartojo prašymą, kad Iranas nedelsdamas perduotų Teherano per klaidą numušto lėktuvo juodąsias dėžes Ukrainai arba Prancūzijai.

Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne teigė šiuo klausimu kalbėjęsis su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu.

„Dar kartą kartoju – Kanados požiūriu, juodosios dėžės turi būti kuo skubiau nusiųstos arba į Ukrainą, arba į Prancūziją, kad (tyrimą) būtų galima atlikti ten, kur tam yra tinkamos sąlygos, ir tai galima padaryti skaidriai“, – vyriausybės susitikimo Vinipege kuluaruose sakė F. P. Champagne.

Iranas sausio 8 d. per klaidą numušė Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvą, vos tik jis pakilo iš Teherano oro uosto, žuvo visi 176 lėktuvu skridę žmonės, tarp jų buvo 57 kanadiečiai.

F. P. Champagne teigė, kad Iraną vertina ne pagal žodžius, bet pagal veiksmus. Pakartotiniu prašymu ministras atsakė į Irano paskelbtą pareiškimą, kad kol kas savirašiai liks Irane. Sekmadienį Irano aviacijos valdžios atstovas Hassanas Rezaeifaras pareiškė, kad juodosios dėžės bus tiriamos Irane, o į Ukrainą ar Prancūziją Teheranas jas išsiųs tik tuo atveju, jei dėl techninių priežasčių savirašių nepavyktų įvertinti savarankiškai.

Kanados premjeras Justinas Trudeau penktadienį paragino Iraną perduoti juodąsias dėžes Prancūzijai, teigdamas, kad ši šalis turi vieną iš nedaugelio laboratorijų, kuriose savirašius galima tinkamai ištirti. Premjeras taip pat minėjo, kad Kanada buvo galutinis kelionės tikslas 138 iš 176 lėktuvo keleivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių