Kanadoje paskutinieji iš šachtoje įstrigusių kalnakasių saugiai evakuoti

Paskutiniai iš 39 kalnakasių, prieš beveik tris dienas įstrigusių po žeme vienoje kasykloje rytų Kanadoje, anksti trečiadienį buvo saugiai iškelti į paviršių, kur juos pasveikino artimieji, pranešė pareigūnai.

Brazilijos kasybos bendrovė „Vale“ pasveikino gelbėtojus „pargabenusius mūsų 39 darbuotojus namo saugius ir sveikus“.

„Tai buvo nuostabios naujienos, kylančios iš labai sudėtingų aplinkybių“, – sakė kompanijos generalinis direktorius Eduardo Bartolomeo (Eduardu Bartolomėju), susitikęs su gelbėtojais ir kalnakasiais Ontarijos provincijos mieste Sadberyje.

Ontarijo vyriausiasis ministras Dougas Fordas (Dagas Fordas) per „Twitter“ parašė, kad visi 39 darbininkai „buvo sėkmingai išgelbėti iš Toteno kasyklos“.

„Mums visiems labai palengvėjo, kad esate saugūs ir nenukentėję paviršiuje“, – pridūrė jis.

Ontarijo kalnakasių gelbėjimo tarnybos pareigūnas Shawnas Rideoutas (Šonas Raidautas), vadovavęs šiai operacijai, sakė visuomeniniam transliuotojui CBC, kad paskutiniai keturi kalnakasiai paviršių pasiekė trečiadienį 4 val. 45 min. vietos (11 val. 45 min. Lietuvos) laiku.

„Juos pasitiko sutuoktinės ir jų vaikai. Buvo apsikabinimų, bučinių ir daug ašarų“, – pasakojo jis.

Nelaimė įvyko sekmadienį po pietų, kai atitrūko sunkus kasybos kaušas, nukritęs ant transportavimo sistemos ir ją sugadinęs, pranešė „Vale“.

Sh. Rideoutas pasakojo apie lėtą gelbėjimo procesą, kai kalnakasiai buvo evakuojami pasitelkiant virves ir kopėčias. Mažai maisto ir galimybių pamiegoti turėjusiems darbininkams teko užlipti į viršų daugiau kaip 900 metrų, kad pasiektų kitą išėjimą.

Baigus gelbėjimo operaciją Sh. Rideoutas informavo, kad „visi 39 išlipo savo jėgomis“, padedant gelbėtojams.

Kalnakasys Kyle'as Arcandas (Kailas Arkandas) vykdamas namo po šio sekinančio išbandymo sakė CBC, kad jis ir kiti darbininkai patyrė „daug nerimo... nes tiksliai nežinai, ar išsigausi arba kiek laiko praleisi apačioje“.

Toteno šachtoje Sadberyje, kur dirba 200 žmonių, nuo sekmadienio darbai yra nutraukti. Prieš atnaujinant kasybos darbus planuojama įvertinti šachtos būklę, nurodė „Vale“.

1972 metais uždaryta Toteno kasykla buvo vėl atidaryta 2014 metais. Ji yra pirmoji po 40 metų pertraukos tame rajone pradėjusi veikti šachta. Per pirmąjį 2021 metų pusmetį joje buvo išgauta maždaug 3,6 tūkst. tonos nikelio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių