Kanbera: karas Ukrainoje Kinijai yra „pasirinkimo momentas“

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) pirmadienį pavadino Rusijos invaziją į Ukrainą „pasirinkimo momentu Kinijai“ ir paragino šią šalį nutraukti tylią politinę ir ekonominę paramą kilusiam karui.

S. Morrisonas spaudė Pekiną paveikti savo sąjungininkės Maskvos veiksmus ir įrodyti, kad Kinija įsipareigojusi siekti taikos pasaulyje bei laikytis suvereniteto principo.

„Jokia šalis šiuo metu neturėtų didesnės įtakos smurtinei Rusijos agresijai Ukrainoje nei Kinija“, – sakė australų premjeras Sidnėjuje įsikūrusiame Lowy (Lovio) institute, besispecializuojančiame užsienio politikos analizėje.

„Šiuo metu Europą apėmusi krizė pranašauja pasirinkimo momentą Kinijai“, – pridūrė jis.

Rusų ir kinų prezidentai Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) susitiko Pekine kelios dienos iki karo Ukrainoje pradžios ir pasižadėjo palaikyti „neribotą“ draugystę.

Nuo to laiko Kinija vengė tiesioginės karo kritikos, palankiai vertino Rusijos pasiteisinimus ir atsisakė prisijungti prie Vakarų šalių įvestų sankcijų.

S. Morrisonas apkaltino Pekiną, kad šis metė Rusijai „ekonominį gelbėjimosi ratą“ savo sprendimu sušvelninti prekybos apribojimus rusiškų kviečių importui.

Premjeras taip pat išreiškė susirūpinimą, kad kuri nors Kinijos įmonė gali pakeisti mokėjimų kortelių milžinės „Visa“ ir „Mastercard“, įšaldžiusias savo paslaugas Rusijoje.

„Šiandien net girdime apie galimą „UnionPay“ dalyvavimą iš Kinijos remiant mokėjimų sistemą Rusijoje“, – kalbėjo S. Morrisonas.

Jo vadovaujama vyriausybė pastaraisiais metais vis dažniau nesutaria su Kinijos vadovybe.

S. Morrisonas pasmerkė Rusijos ir Kinijos formuojama „autokratijos lanką“ ir pabrėžė, kad Maskvai ir Pekinui atrodo priimtinesnė nauja pasaulio tvarka negu dabartinė, sukurta po Antrojo pasaulinio karo.

Praeitą savaitę Australija pažadėjo perduoti Ukrainai 50 mln. JAV dolerių vertės raketų, šaudmenų ir kitos karinės pagalbos, Kyjivui įnirtingai priešinantis Rusijos puolimui.

Pirmadienį S. Morrisonas sakė „Mūsų raketos jau vietoje.“

S. Morrisono, kuris šiuo metu yra izoliavęsis namuose dėl COVID-19, tapo jo agitacinės kalbos preliudija – australai  per ateinančius tris mėnesius eis prie balsadėžių.

Vyriausybės vadovas išsakė susirūpinimą dėl Kinijos veiksmų vis arčiau Australijos, įskaitant „ginčijamų objektų Pietų Kinijos jūroje militarizavimą“ ir augančią įtampą Taivano sąsiauryje.

S. Morrisonas taip pat pažadėjo, kad jo vyriausybė Australijos rytinėje pakrantėje pastatys naują povandeninių laivų bazę, Kanberai pernai prisijungus prie AUKUS partnerystės su Jungtinėmis Valstijomis ir Jungtine Karalyste.

Ši partnerystė visų pirma numato planus pasidalinti su Australija amerikiečių ir britų žiniomis apie atomlaivių technologijas. Tokia iniciatyva sulaukė griežtos Pekino kritikos.


Šiame straipsnyje: Scottas Morrisonaskaras Ukrainojeinvazija į UkrainąRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių