Pereiti į pagrindinį turinį

Karo ekspertai įspėja: Rusija dar gali keisti savo strategiją ir didinti agresiją

2022-03-30 12:35
DMN inf.

Nors Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos kaltina Rusiją vykdant karo nusikaltimus, Jungtinės Karalystės ekspertai įspėja: Rusija dar gali keisti savo strategiją ir didinti agresiją, praneša LNK.

Iš nuolat bombarduojamo ir apšaudomo Mariupolio miesto pabėgo jau daugiau nei 400 tūkst. gyventojų. Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ teigimu, karas Ukrainoje nėra vien tik tarptautinės teisės pažeidimas.

„Ukrainoje vykstantis karas – labai rimta invazija, tai nėra bet koks tarptautinės teisės pažeidimas, tai agresija pagal tarptautinę teisę, tai Jungtinių Tautų chartijos pažeidimas, toks pat, kokį matėme, kuomet Jungtinės Amerikos Valstijos įsiveržė į Iraką“, – teigė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

Organizacija artimiausiu metu ruošiasi paskelbti išsamią ataskaitą apie Mariupolio mieste vykdomus nusikaltimus.

„Mes šiuo metu tiriame Mariupolio apgultį ir artimiausiu metu paskelbsime išsamią ataskaitą. Trukdymas humanitarinei evakuacijai ir gyventojų pabėgimui, civilių ir jų infrastruktūros naikinimas prilygsta karo nusikaltimui“, – sakė A. Callamard.

Nepavykus per porą dienų užimti Ukrainos ir karui besitęsiant jau daugiau nei mėnesį Jungtinės Karalystės analitikų teigimu, Rusija keičia savo karinę strategiją ir sieks užimti Donbasą. Tokiu atveju – Rusija galės diktuoti savo sąlygas Kyjivui ir bandyti padalinti Ukrainą į dvi dalis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

Tai tiesiog įšaldytų Ukrainos teritorijas, kuriose vyktų ilgas ir sekinantis karas. Tuomet Rusija, galimai, suprastų, kad visgi nepavyks užkariauti dar daugiau žemės ar veržtis gilyn į Ukrainos teritoriją.

„Didžiausia grėsmė yra tai, kad Ukrainoje gali likti daugiau Rusijos kontroliuojamos teritorijos nei laisvos, ir tai viena iš rizikų, ties kuria Rusija koncentruojasi. Sieks kontrolės išlaikymo Donbaso administracinės srities viduje – tai pakeistų ir įtvirtintų Rusijos karinę poziciją, bet ši situacija netaptų įšaldytu konfilktu, nes konfliktai niekada tokiais nebūna: žmonės visada miršta, o pozicijos visada keičiasi. Tai tiesiog įšaldytų Ukrainos teritorijas, kuriose vyktų ilgas ir sekinantis karas. Tuomet Rusija, galimai, suprastų, kad visgi nepavyks užkariauti dar daugiau žemės ar veržtis gilyn į Ukrainos teritoriją“, – teigė „Chatham House“ karo analitikas Mathieu Boulegue.

Tačiau Rusija dar nepanaudojo visos turimos jėgos.

„Jie labai greitai gali sustiprinti ir išplėsti savo masinės artilerijos ugnį tam, kad visiškai sutriuškintų Ukrainos miestus. Taip, jie dar to nepadarė, bet je ir neatrodo ketinantys tai daryti, nes jie nebuvo tam įsipareigoję. Nors situacija Mariupolyje – tikrai prasta, jie dar neišnaudojo visko, ką turi savo sandėlyje“, – teigė karo analitikas.

Manoma, kad lėtas Rusijos puolimo tempas gali būti veiksnys, verčiantis V. Putiną sumažinti savo ambicijas ir imtis realistiškesnio požiūrio.

Daugiau naujienų