Karo ekspertai: Kryme prasideda medžioklės sezonas

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai socialiniame tinkle „Facebook“ antradienio vakarą įvertino dar vieną sprogimų seriją Kryme.

Apžvelgdami situaciją jie sakė, kad Šiauriniame Donbaso flange esančiame Charkive – be pakitimų.

„Iziume orkų atakų intensyvumas sumenko – daugiau darbo artileristams. Pažymėtina, kad vėl daugiausia netiesioginės ugnies smūgių teko pietvakariniam (Hrushuvakhos) ir pietiniam (Virnopillyjos) ruožams. Būtent čia anksčiau ukrainiečiai sėkmingai vykdė kontratakas. Tikėtina, artilerijos smūgiais orkai bando atgrasyti ukrainiečius nuo puolimo ir kitų aktyvesnių veiksmų“, – svarstė „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Pasak jų, Syverske mūšis prie Ivano-Darivkos tęsiasi jau ne vieną dieną. Čia padėtis – sudėtinga, tačiau ukrainiečiai pozicijų neužleidžia. Tiesa, apie mūšius ukrainiečių gynybos gilumoje – antroje gynybos linijoje nebegirdėti. „Tad, kaip ir spėjome, tikėtina, ukrainiečiai užkamšė priešakinių pozicijų  – pirmos gynybos linijos skyles“. – rašė ekspertai.

Aptardami situaciją fronte toliau, pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai pažymėjo, kad ukrainiečiai toliau neprileidžia agresoriaus prie Soledaro ir Bakhmuto – sunkios kautynės tęsiasi. Tuo pat metu agresorius vis intensyviau bando pulti nuo Horlivką.

„Tiesa, daro tai jiems vieniems suprantamu būdu – atakavo ne Zaitsevę, kur jau prieš kelias dienas pasiekė taktinį pranašumą, bet bandė vystyti puolimą link gyvenviečių komplekso, kurį apibendrintai įvardinkime kaip Toreckas. Šis gyvenviečių kompleksas – savo gatvių, pastatų tinklu pagal dydį ne itin nusileidžia Bakhmutui. Sunkiai suprantama, kam agresoriui įsivelti į naujas itin sudėtingas miesto kautynes, vietoj to, kad apeitų tokius pavojingus ruožus ir kuo greičiau judėtų link Bakhmuto svarbių komunikacijų. t.y. perkirstų Pokrovsko – Bakhmuto kelią. Tuo labiau, kad ir šiame ruože agresorius ne tik neturi pajėgų pertekliaus, bet ir yra priverstas jas rotuoti tarp Avdiivkos, Torecko ir Zaitsevės ruožų. Labiau tai panašu į dar vieną „žvalgybą mūšiu““, – akcentavo ekspertai.

Jų teigimu, centre ukrainiečiai toliau laiko kontaktinę liniją Mariinka – Krosnohorivka – Pisky – Opytne – Avdiivka. Agresorius, kaip ir pirmadienį šturmuoja Pisky kaimą, bei atakuodamas Pervomaiske bando apeiti ukrainiečių pozicijas iš užnugario. Ekspertai pažymėjo, kad ukrainiečiams dabar būtų pats laikas kontratakuoti neutralizuojant grėsmę Pervomaiske. Priešingu atveju agresorius turės koridorių, kuriuo galės siųsti didesnius ir pailsėjusius vienetus į ukrainiečių gynybos gilumą.

Zaporižės kryptimi agresorius toliau aktyvus Vuhledaro ir Velykos Novosylkos ruožuose, tačiau ukrainiečiai ir vėl apsigynė. Kalbėdami apie situaciją Kryme „Locked N’ Loaded“ pabrėžė – panašu, kad čia „atostogų sezonas“ – uždarytas, prasideda medžioklės sezonas.

„Pirma į orą išlėkė šaudmenų sandėlis prie Dzhankoy, apylinkėse prasidėjo gaisrai. Tačiau tai tik pusė laimės. Ši gyvenvietė – itin svarbus agresoriaus komunikacinis mazgas. Čia yra karinis oro uostas, bei kas dar svarbiau – tai vienintelė geležinkelio linija, kuria į Melitopolį keliauja agresoriaus vienetai, šaudmenys ir degalai. Maža to, iš Dzhankoy eina vienintelė geležinkelio atšaka į Yani Kapu, per kurį kroviniai gali pasiekti Chersoną. Po šio smūgio ši geležinkelio linija civiliam susisiekimui yra uždaryta, gyventojai evakuoti. Galima daryti prielaidą, kad ir geležinkelio linija yra apgadinta. Tad dabar siekiama ją maksimaliai nukrauki ir perduoti kariškių reikmėms. Tikėtina, kad kitas smūgis bus kažkur Krymo „bottleneck‘e“, taip siekiant visiškai paralyžiuoti orkų pajėgų ir tiekimo judėjimą iš pusiasalio.

Paskui dar vienas kabūm. Ne kur kitur, bet į šiaurę nuo Simferopolio, esančiame kariniame oro uoste Hvardiiske. Taip, svarbi karinė bazė, į orą pakilo nemažai šaudmenų, bet vėlgi Hvardiiske – tai nuo uosto Sevastopolio, per Simferopolį, link Dzhankoy miesto esančios geležinkelio linijos atkarpos“, – aiškino ekspertai.

Pasak jų, kontaktinėje linijoje agresorius vėl bandė atakuoti Andriivka – Lozove – Bilohirka ruožą, jo veiksmus rėmė aviacija, tačiau kaip jau tapo įprasta – ukrainiečiai apsigynė. Taip pat pastebėtas nedidelis agresoriaus suaktyvėjimas prie Zelenyi Hai (prie kelio Chersonas – Mykolaivas), tačiau čia ir vėl agresorius patyrė nesėkmę.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro ekspertaikaro eiga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių