Pereiti į pagrindinį turinį

Karo ekspertai: iš Maskvos grįžęs A. Lukašenka bandys padaryti šou baltarusiams

2022-03-12 15:22
DMN inf.

Kaip teigia pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai, Kremlius toliau nestabdo – aviacija apšaudė Baltarusijos miestus Kopany, Bukhlychi ir Verkhny Terebezhą.

„Taip bulbafiureris ir putinoidas bando pateisinti Baltarusijos įsitraukimą į karą. Kuomet rašomas šis postas, Baltarusių pajėgos dar neįžengė į Ukrainą. Tikėtina, bulbafiureris, grįžęs iš Maskvos, bandys padaryti šou baltarusiams, kad „niekingi fašistai užpuolė taikius baltarusių miestus, ir mes nebeturime kitos išeities“, – feisbuko paskyroje rašo karo ekspertai.

Nereiškia, kad priešas prarado dideles teritorijas

Apžvelgdami karo Ukrainoje eigą ekspertai tvirtina, kad šiaurės, šiaurės vakariniame ir vakariniame sektoriuose – be didelių pakeitimų. Ukrainiečiai toliau Bayraktar'ais, artilerija ir kitomis priemonėmis kandžioja „siaubingąją“ Rusijos Federacijos (RF) koloną šiaurės vakaruose. Priešas nebekontroliuoja ne tik Demidivo, kuris yra visai netoli sostinės, bet ir Poliske, Kukhari. Šie du miesteliai yra priešo puolimo gilumoje (prie pat sienos su Baltarusija), jų vaidmuo tiekiant gyvąją jėgą ir resursus yra itin svarbūs. Tokia sajuzniko sėkmė tikrai motyvuoja ir taip į kovą besiveržiančius baltarusius.

Tuo pačiu priešas nebekontroliuoja Borodyankos, Andriyivkos, Buchos, kurie yra raktas agresoriui bandant veržtis į sostinę iš šiaurės vakarų. Vakaruose prarasti Motyzhynas, Gorenichią, t.y. RF nebegali pilna apimtimi užtikrinti kelio Zhytomiras – Kyjivas kontrolės. Vertinant bendrai, tai nereiškia, kad priešas prarado dideles teritorijas, jie yra išstumti iš minėtų gyvenviečių ir šalia užėmė gynybai (hasty defence) ne tokias palankias pozicijas. Tačiau svarbiau, kad priešui nepavyksta išlyginti fronto, suformuoti tvaraus placdarmo, kur jis galėtų ramiai kaupti jėgas.

Anot ekspertų, Šiaurės ir šiaurės rytų sektoriuose priešas didelio proveržio nepasiekė. Jis ir toliau bando blokuoti Chernihivą, per pastarąją parą stengėsi užimti Mykhailą – Kotsyubynskę ir Shestovytsią, ir taip blokuoti miestą iš pietvakarių. Ukrainiečiai sustabdė agresoriaus atakas prie Zazymya, t.y. už 10 km nuo sostinės prieigų į šiaurę. Šis miestelis yra įsikūręs Desnos vingyje, rytiniame jos krante. Jei priešas ten ir įsitvirtintų, jis iš trijų pusių būtų apsuptas upės, turėtų nedidelę manevro laisvę. Miestelio kontrolė turėtų prasmę, jei priešas tvirtai jaustųsi vakariniame Desnos krante (Novosylki) ir ryčiau esančiame Pukhivkos miestelyje. Nepavyko rasti, ar taip yra, tad toks puolimas vėl kelia RF karinės minties „genialumo“ klausimą. Kad agresorius nekontroliuoja šiaurinių Kyjivo priemesčių rodo tai, kad šią naktį Zalissyos rajone priešo kolona vėl pateko į pasalą. 

Tikėtina, bulbafiureris, grįžęs iš Maskvos, bandys padaryti šou baltarusiams, kad „niekingi fašistai užpuolė taikius baltarusių miestus, ir mes nebeturime kitos išeities.

Dėl Donbaso srities pranešama, kad RF užėmė beveik 70 proc. Luhansko teritorijos, tačiau esminiai taškai Severodonetskas, Slavianskas toliau kontroliuojami ukrainiečių. „Tokiu būdu padėtis šiauriniame flange sunki, tačiau stabili. Priešas kaupia pajėgas dideliam puolimui šia kryptimi (pirmiausia – 8 – armijos dalinių pajėgomis)“, – karo eigą vertina ekspertai.

Mariupolis ginasi

Pasak ekspertų, bandymai šturmuoti Mariupolio miestą Rusijos pajėgoms kainuoja labai brangiai. Šiame sektoriuje bent viena BTG sunaikinta (tikėtina iš 150 – tos motošaulių divizijos), kitos toliau retinamos.

Pietų kryptimi agresorius tvirtina savo pozicijas ir bando apsupti Mykolaivą. Jo bandymai Stepove (į šiaurės rytus nuo Mykolaivo) sektoriuje buvo dalinai sėkmingi. Čia pavyko įsitvirtinti nedideliam padaliniui (tikėtina – iki kuopos dydžio), tačiau ar ši sėkmė bus ilgalaikė – pažiūrėsime. 

„Pavojingiau, kad agresorius toliau tvirtina savo pozicijas aplink Zaporižią. Jis siekia kontroliuoti Hulay Pole, apie 10 km į šiaurę nuo anksčiau minėto Polohy. Tad agresoriaus placdarmas šiame sektoriuje plečiasi, supamas ne tik Zaporižią, bet dar labiau komplikuojamas Donbaso kryptyje veikiančių ukrainiečių pajėgų pietinio flango padėtis.

Jau 31 priešo BTG prarado kovines galimybes Ukrainoje. Tai nereiškia, kad visos jos neutralizuotos (kariai ir technika iki vieno vieneto sunaikinti). Padalinys netenka kovingumo, kai netenka bent 50 proc. jo resurso (gyvoji jėga, technika, ginkluotė, šaudmenys). Į tą skaičių gali įeiti sužeistieji ar susirgę, kurie vėliau gali grįžti, bei technika, kuri gali būti suremontuota ir grįžti į rikiuotę. Tačiau ši tendencija nuteikia optimistiškai“, – optimistiškai karo eigą Ukrainoje baigia apžvelgti karo ekspertai.

Daugiau naujienų