Kazachstane per masinius protestus sulaikyta 4,4 tūkst. žmonių

Neramumų apimtame Kazachstane per masinius protestus sulaikyti 4 404 asmenys, šeštadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Sulaikyti 4 404 žmonės“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis ir šturmavo vyriausybės pastatus.

Trečiadienį buvo atstatydinta Kazachstano vyriausybė. Iki sausio 19-osios šalyje įvesta nepaprastoji padėtis.

Šeštadienį Vidaus reikalų ministerija dar nebuvo atnaujinusi anksčiau šią savaitę paskelbtų duomenų apie žuvusius ir sužeistuosius.

Vėliausiais turimais duomenimis, paskelbtais ketvirtadienį, per neramumus žuvo mažiausiai 18 saugumo pajėgų narių ir dar 748 buvo sužeisti.

Penktadienį VRM pranešė apie 26 „likviduotus“ riaušininkus ir 26 sužeistus protestų dalyvius.

Tuo metu leidinys „The Jerusalem Post“, remdamasis Izraelio užsienio reikalų ministerija, šeštadienį pranešė, kad per protestus Almatoje žuvo vienas žydų valstybės pilietis.

URM duomenimis, 22 metų Levanas Kogeashvili (Levanas Kogeašvilis) neteko gyvybės išvakarėse.

„Užsienio reikalų ministerija palaiko ryšius su jo tėvais Kazachstane ir šeima Izraelyje, taip pat padeda gabenti jo kūną į Izraelį, kur jis bus palaidotas“, – ministerijos pareiškimą citavo „The Jerusalem Post“.

Kazachstano prezidentas Kasymas-Jomartas Tokajevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) įsakė pirmadienį paskelbti gedulą „dėl daugybės aukų, žuvusių per tragiškus įvykius keliuose šalies regionuose“.

Almatoje tęsiama „antiteroristinė operacija“, šalies didžiausias miestas valomas nuo „teroristų“.

Kazachstane dislokuotos Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) taikos palaikymo pajėgos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Boratas

Boratas portretas
Kaip nirsta raudonuju abortu liekanos Lietuvoje ir prigozino troliai,net smagu skaityti ju kliedesi.Skelbkit greiciau huilo pasaulio prezidentu ir sortyro jelbasy,

KIEK PIGIOS DARBO JĖGOS...

KIEK PIGIOS DARBO JĖGOS... portretas
Rusijos Sibiro platybėms ir Kazachstano stepių apželdinimui, ekonomikos kėlimui...

Ruciui.

  Ruciui. portretas
Koks esi didis politologas. Asile su savo svaiciojimais tau vieta durniu namuose. Ką daro jankiai , tai yra priimtina. O kad buvo pasipriešinta perversmui- tai negerai. Matyt esi visą laiką apsinarkusines. Iš kur pas tave tiek durnumo? O tai nuo pandemijos visai nušokai nuo proto.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių