Keliasdešimt Ukrainos prokurorų įtariami davę kyšius, kad išvengtų mobilizacijos

  • Teksto dydis:

Ukrainos generalinė prokuratūra tiria 49 Vakarų Ukrainos Chmelnyckio srities prokurorus, mėginusius išvengti karinės tarnybos įsigyjant neįgalumo statusą, sakoma „Telegram“ kanale paskelbtame prokuratūros pranešime.

Generalinis prokuroras Andrijus Kostinas įsakė pradėti vidaus tyrimą. Naujienų portalas Censor.net pranešė, kad tarp įtariamųjų yra vyriausiasis srities prokuroras. Paaiškėjo, kad prokurorai gaudavo invalidumo pensijas, už tai mokėjo moteriai, regioninės tarybos narei iš prezidento Volodymyro Zelenskio partijos. Ji kaltinama už pinigus priskyrusi tūkstančius ukrainiečių neįgaliesiems, todėl jie buvo neva netinkami karinei tarnybai.

Moteris ir jos sūnus, vadovavęs srities pensijų fondui, sulaikyti. Teigiama, kad sūnus namuose ir užsienyje laikė daugiau nei 10 mln. dolerių grynųjų, jam priklauso trys namai Ukrainoje bei Europoje.

Pranešime sakoma, kad neįgalumo pažymėjimas kainavo iki 4000 JAV dolerių. Dauguma besikreipiančiųjų buvo moterys. Jei moteris neįgali, jos šaukiamojo amžiaus vyras turi ja rūpintis, tad išbraukiamas iš mobilizuojamųjų sąrašo.

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ duomenimis, į Europos Sąjungą ir NATO siekianti įstoti Ukraina yra laikoma viena korumpuočiausių šalių Europoje. Per daugiau nei pustrečių metų trunkantį karą su Rusija būta įvairių skandalų, kai per apgaulingas schemas pelnėsi ir kariškiai.

Rusijai 2022 m. vasarį pradėjus plataus masto invaziją, Ukraina paskelbė vyrų nuo 18 iki 60 metų mobilizaciją. Šio amžiaus grupės asmenys gali išvykti iš šalies tik išskirtinėmis aplinkybėmis, tačiau jei yra neįgalūs arba vieninteliai neįgaliojo globėjai, jie gali laisvai išvykti.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeprokuratūrakorupcijamobilizacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių