Kinija pareikalavo JAV susilaikyti nuo komentarų apie Pekino ir Lietuvos diplomatinį ginčą

Kinija ketvirtadienį pareikalavo, kad Jungtinės Valstijos susilaikytų nuo kaltinimų ir pastabų dėl Pekino santykių su kitomis valstybėmis, įsiplieskus diplomatiniam ginčui tarp Kinijos ir Lietuvos, glaudinančios ryšius su Taivanu.

„JAV padėtis ne tokia, kad galėtų rodyti pirštu ir skelbti neatsakingus pareiškimus. Raginame JAV pusę laikytis trijų bendrų Kinijos ir JAV komunikatų dėl „vienos Kinijos“ principo, kad būtų palaikomas Kinijos ir JAV santykių politinis pagrindas“, – sakoma Kinijos ambasados Vašingtone tinklalapyje paskelbtame pareiškime.

Šis pareiškimas buvo atsakas į JAV Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o (Nedo Praiso) antradienį per „Twitter“ paskelbtą žinutę, kurioje rašoma, kad Jungtinės Valstijos palaiko savo sąjungininkę Lietuvą ir smerkia Kiniją dėl pastarųjų atsakomųjų veiksmų, įskaitant kinų ambasadoriaus atšaukimą iš Vilniaus ir reikalavimą, kad Lietuva atšauktų konsultacijoms savo ambasadorę iš Pekino. N. Price'as taip pat pabrėžė, kad JAV palaiko savo partnerius Europoje, plėtojančius ryšius su Taivanu.

Šis pareiškimas buvo atsakas į JAV Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o (Nedo Praiso) antradienį per „Twitter“ paskelbtą žinutę.

Anksčiau antradienį Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu konsultacijoms atšaukė savo  ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorę Pekine. Kinijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

Taivanas prieš kelias savaites informavo apie atskirai nuo Kinijos Lietuvoje steigiamą atstovybę, ji turėtų pradėti veikti dar šią vasarą. Lietuva taip pat turėtų atidaryti prekybos atstovybę Taivane.

Maždaug 23 mln. gyventojų turintį Taivaną, oficialiai vadinamą Kinijos Respublika, kaip šalį pripažįsta tik 15 kitų valstybių. Lietuvos tarp jų nėra.

Kinija siekia izoliuoti Taibėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Tačiau Taivanas faktiškai palaiko diplomatinius santykius su dešimtimis valstybių per savo Taibėjaus atstovybes. Lietuvoje steigiama atstovybė skiriasi tuo, kad turės Taivano pavadinimą.

Lietuva pastaruoju metu taip pat dovanojo Taivanui vakcinos nuo COVID-19, tai sulaukė teigiamos reakcijos iš vietos gyventojų.

Kinijos ambasados Vašingtone atstovas pareiškė, kad Lietuvos leidimas atidaryti Taivano atstovybę ir plėtoti oficialius santykius su Taibėjumi „šiurkščiai pažeidžia komunikato dėl Kinijos ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo dvasią, rimtai pažeidžia Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir smarkiai prieštarauja vienos Kinijos principui, plačiai pripažįstamam tarptautinės bendrijos“.

„Būdama suvereni šalis, Kinija turi teisę tinkamai reaguoti ir turėtų tai daryti“, – sakoma ambasados pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Kiniečiai puikiai supranta kieno balsu loja šitas šunėkas.

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
...tai panasu ,kaip Lietuva ishejo is SSSR "kombinacijos. Bet apsoliuti nepriklausomybe Taivaniui dar tik priekyje,,ir tai sunkus kelias

o

o portretas
kinai suprato ir pamate kokia politsaika ja valdo ir daro nesamones 1 po ktos ir si valdzia neissilaikys tai prtingai ir pristabde lgbt puskvailiu vertynia ka ip neadvokaciu uz savo veiksmus /pareigunu/================
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių