L. Truss: visa atsakomybė dėl P. Urey mirties tenka Rusijai

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) penktadienį pareiškė, kad Rusijai tenka „visa atsakomybė“ už Paulo Urey (Polo Jurio) mirtį, Maskvos remiamiems Ukrainos separatistams pranešus, kad mirė jų nelaisvėje laikytas britas.

„Esu sukrėsta išgirdusi pranešimus apie Rusijos įgaliotinių į nelaisvę paimto brito humanitarinės pagalbos darbuotojo Paulo Urey mirtį Ukrainoje“, – sakė ji.

„Rusija turi prisiimti visą atsakomybę už tai“, – pridūrė L. Truss.

Donecko liaudies respublika (DLR) pasiskelbęs darinys anksčiau penktadienį pranešė, kad Rusijos pajėgų į nelaisvę Donecke paimtas P. Urey, savanoriškai teikęs pagalbą karo draskomoje šalyje, mirė.

Nevyriausybinės organizacijos P. Urey apibūdina kaip Ukrainoje dirbusį humanitarinės pagalbos teikėją savanorį, o Maskvos remiami separatistai tvirtina, kad jis buvo „profesionalus karys“, esą dalyvavęs konfliktuose Afganistane, Irake, Libijoje ir Ukrainoje.

Kyjivą remiantis tarptautinis legionas penktadienį naujienų agentūrai „Interfax-Ukraine“ sakė, kad P. Urey buvo pagalbos darbuotojas.

„Mus nuliūdino naujienos apie p. Urey mirtį... Jis nekovojo Ukrainoje. Jis buvo vienos humanitarinės organizacijos darbuotojas“, – paskelbė Tarptautinio legiono Ukrainai ginti (LIDU) spaudos tarnyba po separatistų pareiškimo, kad P. Urey buvo profesionalus karys.

1977 metais gimęs P. Urey sirgo pirmo tipo diabetu ir jam buvo reguliariai reikalingas insulinas, sakė jo motina Linda Urey (Linda Juri). Anksčiau ji sakė, kad visa šeima yra „labai susirūpinusi“.

Anot DLR atstovės Darjos Morozovos, jis sirgo keliomis lėtinėmis ligomis ir buvo „depresyvios psichologinės būsenos“.

„Nepaisant įtariamo nusikaltimo sunkumo, Paului Urey buvo suteikta tinkama medicininė pagalba“, – sakė ji.

„Tačiau, turint galvoje diagnozes ir stresą, jis mirė liepos 10 dieną“, – pridūrė D. Morozova.

Ji taip pat apkaltino Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą atsisakius aprūpinti P. Urey reikalingais vaistais.

Humanitarinės organizacijos „Presidium Network“ teigimu, P. Urey buvo daug keliavęs humanitarinės pagalbos darbuotojas, aštuonerius metus dirbęs Afganistane.

Apie P. Urey mirtį jo šeimai pranešė britų pareigūnai, nurodė organizacija. JK užsienio reikalų ministerija viešai nepatvirtino P. Urey mirties fakto, bet nurodė, kad „skubiai siekia Rusijos vyriausybės paaiškinimų“.

45 metų P. Urey ir kitas britas, Dylanas Healy (Dilanas Hilis), buvo sulaikyti balandžio mėnesį patikrinimo poste netoli Zaporižios, maždaug 470 km į pietryčius nuo Kyjivo. Pranešama, kad abu vyrai stengėsi savarankiškai išvežti pažeidžiamus ukrainiečius iš karo zonos ir buvo areštuoti, kai važiavo padėti vienai moteriai ir dviem jos vaikams Zaporižioje.

Vienas „Presidium Network“ įkūrėjų Dominikas Byrne'as (Dominikas Bernas) sakė, kad P. Urey nuolat buvo reikalingas insulinas.

„Akivaizdu, kad jo gerove nesirūpinta, – sakė D. Byrne'as. – Rusijos valdžia ir Donecko liaudies respublika žinojo, kad jam reikalingas insulinas, bet visą tą laiką Raudonajam Kryžiui nebuvo leidžiama pasirūpinti jo gerove ir.... patikrinti jo realią būklę kalėjime.“

Pasak D. Byrne'o, „daug agentūrų“, įskaitant britų vyriausybę ir Raudonąjį Kryžių, bergždžiai siekė, kad P. Urey būtų paleistas.

„Oficialiai raginame jo pagrobėjus atiduoti jo palaikus ir padėti mums sugrąžinti juos į JK jo šeimai, – sakė D. Byrne'as. – Tikrai manome, jog tai nepaprastai svarbu, [jog tai] mažiausia, ką jie šiuo etapu gali padaryti.“

Prorusiški separatistai paėmė į nelaisvę daug užsienio piliečių, kuriuos jie vadina samdiniais.

Tarp jų yra britai Aidenas Aslinas (Eidenas Eislinas) ir Shaunas Pinneris (Šonas Pineris), kuriuos teismas separatistų kontroliuojamoje Ukrainos dalyje birželį nuteisė mirti.

Britanija išreiškė pasipiktinimą dėl mirties bausmių šiems dviem britams, balandžio mėnesį pasidavusiems Mariupolyje. Šį uostamiestį Ukrainos pietuose Rusijos pajėgos užėmė po ištisas savaites trukusios apgulties.

 


Šiame straipsnyje: Liz TrussJKkaras UkrainojePaulo Urey mirtisRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių