Latvijoje surengta reidų dėl įtariamų ES sankcijų režimo pažeidimo

Latvijos valstybės saugumo tarnyba (VST) atliko teismo sankcionuotus veiksmus su septyniais Europos sankcijų režimo pažeidimu įtariamais asmenimis susijusiuose objektuose Rygoje ir aplink ją, naujienų agentūrai BNS sakė VST atstovai.

Procesiniai veiksmai buvo atlikti VST vykdant sausį pradėtą tyrimą pagal baudžiamojo kodekso straipsnį dėl Europos Sąjungos, kitų tarptautinių organizacijų ar Latvijos sankcijų režimo pažeidimo.

Tyrimo metu gauta informacija rodytų, kad buvo perduota ekonominių išteklių asmeniui, kuriam ES taiko sankcijas dėl veiksmų, kenkiančių Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei.

Per kratas VST paėmė laikmenų ir dokumentų.

Minėtiems septyniems asmenims pritaikytos kardomosios priemonės, nesusijusios su laisvės atėmimu. VST nenurodo, koks šių asmenų statusas vykdant baudžiamąjį procesą.

Tarp sulaikytųjų yra buvęs Rusijos portalo „Baltnews“ vyriausiasis redaktorius Andrejus Jakovlevas, žurnalistas Andrejus Solopenka ir publicistas Vladimiras Lindermanas, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė „Baltnews“ žurnalistė Ala Berezovskaja. Pastaroji taip pat buvo sulaikyta.

Po apklausos A. Berezovskaja ir kiti žurnalistai buvo paleisti.

V. Lindermano advokatė Jelena Kviatkovska BNS patvirtino, kad jis yra jos klientas, bet plačiau komentuoti atsisakė.

Bendrai gruodžio 3 dieną kratos buvo atliktos pas mažiausiai šešis žurnalistus, remdamasi „Baltnews“ pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Keli žurnalistai yra kaltinami pažeidę ES sankcijas darbu Rusijos valstybės įkurtoje naujienų agentūroje „Rossija segodnia“ (RT), praneša Kremliaus ruporu laikoma naujienų agentūra „Sputnik“. Ji mano, kad RT buvo pritaikytos sankcijos, 2014 metais paskelbtos jos generaliniam direktoriui Dmitrijui Kiseliovui.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Latvijos VST veiksmus prieš rusakalbius žurnalistus ir pareiškė, kad sankcijų D. Kiseliovui negalima taikyti visiems, kas bendradarbiauja su „Rossija segodnia“. Ministerija pažadėjo iškelti šį klausimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) užsienio reikalų ministrų taryboje.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad Rusijos žurnalistų sąjunga (RŽS) pareikalavo nedelsiant panaikinti visus kaltinimus Latvijoje sulaikytiems rusų žurnalistams.

„Ši neteisėta akcija neturi nieko bendra su įstatymų normomis ir yra tiesioginis bandymas parodyti, kad smurto naudojimas prieš rusų žurnalistus ir žiniasklaidos priemones šalyje tampa norma. Sulaikymas taip pat aiškiai parodo prarają tarp deklaruojamo Europos vertybių, tokių kaip žodžio laisvė ir informacijos skleidimas, laikymosi... ir faktinio jų nesilaikymo“, – sakoma RŽS interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

RŽS ragina rusų ir tarptautines visuomenines ir žurnalistų organizacijas „prisidėti prie protesto“ ir visais įmanomais būdais siekti, „kad tokie atvejai nepasikartotų“.

Birželio 30 dieną Latvijoje buvo uždrausta transliuoti septynis Rusijos propagandinės televizijos RT kanalus, nurodžius, kad juos faktiškai kontroliuoja D. Kiseliovas. Šis pareiškė, kad niekaip nėra susijęs su RT, praneša nepriklausomas naujienų portalas „Meduza“.

BNS archyviniai duomenys rodo, kad anksčiau prorusiškas aktyvistas V. Lindermanas figūravo keliuose baudžiamuosiuose procesuose. Pavyzdžiui, šių metų balandį VST nutraukė 2018-aisiais pradėtą baudžiamąją bylą dėl Latvijos rusų sąjungos (LRS) organizuoto protesto prieš laipsnišką perėjimą prie latvių kalbos visose bendrojo lavinimo įstaigose. Toje byloje taip pat figūravo keli kiti žmonės, tarp jų LRS lyderė Tatjana Ždanok ir Aleksandras Gaponenka.

2018 metų pabaigoje Latvijos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Rygos rajono teismo sprendimą išteisindamas du Rusijos piliečius ir V. Lindermaną dėl incidento kariuomenės Adažių bazėje 2015-ųjų vasarą.

V. Lindermanas taip pat buvo kaltinamas raginimais nuversti valdžią ir sprogstamųjų medžiagų laikymu. Vėliau teismas jį išteisino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Lai dzivus Latvijas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių