Lenkija ir Bulgarija atkirto Rusijai dėl sustabdytų dujų: šantažui nepasiduosime

„Gazprom“ anksčiau paskelbė sustabdanti tiekimą Lenkijai ir nuo rusiškų dujų itin priklausomai Bulgarijai. Abi šalys tokį sprendimą vadina šantažu.

Lenkų premjeras: „Gazprom“ sprendimas – puolimas prieš Lenkiją

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) trečiadienį sakė, kad Rusijos sprendimas sustabdyti dujų tiekimą yra „tiesioginis puolimas“ prieš Lenkiją, bet pridūrė, kad jo šalis nepasiduos „šiam šantažui“.

M. Morawieckis kalbėjo Lenkijos valstybinei dujų įmonei PGNiG patvirtinus, kad Rusijos milžinė „Gazprom“ „visiškai sustabdė“ dujų tiekimą Lenkijai vamzdynu Jamalas–Europa.

„Rusija įvykdė ne tik brutalų, žudikišką Ukrainos užpuolimą... bet ir atakavo visos Europos energetinį bei maisto saugumą“, – įstatymų leidėjams sakė M. Morawieckis.

„Tai tiesioginis puolimas prieš Lenkiją... Mes užsiimsime šiuo šantažu, šiuo į galvą įremtu pistoletu taip, kad lenkai nepajustų poveikio“, – sakė premjeras.

„Dėl mūsų pastangų Lenkijai nuo rudens išvis nereikės rusiškų dujų“, – pareiškė jis.

Bulgarija: tai – šiurkštus sutarties pažeidimas ir šantažas

Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas trečiadienį šantažu pavadino Rusijos sprendimą sustabdyti gamtinių dujų tiekimą šiai Europos Sąjungos narei.

Šis Rusijos energetikos milžino „Gazprom“ žingsnis „yra šiurkštus sutarties pažeidimas ir šantažas... Mes nepasiduosime tokiam reketui“, – po vyriausybės posėdžio surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje sakė premjeras ir pridūrė: „Tai nepriimtina“.

K. Petkovas taip pat pranešė, kad Bulgarija peržiūrės visas sutartis su „Gazprom“, įskaitant dėl tranzito.

Jis paragino visus Bulgarijos piliečius būti ramius ir patikino, kad vyriausybė jokiu būdu nesumažins dujų tiekimo vartotojams.

„Bulgarijos vyriausybė yra pasirengusi tokiam scenarijui. Energetikos ministerija turi aiškų tiekimo planą, įskaitant paruoštą alternatyvių šaltinių planą“, – pabrėžė premjeras.

Reaguodama į tai Europos Sąjunga trečiadienį pranešė, jog yra pasirengusi rusiškų dujų tiekimo 27 valstybių blokui sustabdymui, ir planuoja „koordinuotą“ atsaką.

„Gazprom“ sprendimas – tai dar vienas Rusijos bandymas šantažuoti mus dujomis. Esame pasirengę tokiam scenarijui. Planuojame koordinuotą ES atsaką“, – pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

U. von der Leyen: Lenkija ir Bulgarija gauna dujas iš kaimyninių ES šalių

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį pareiškė, kad po to, kai Rusijos valstybinė energetikos milžinė „Gazprom“ užsuko dujų čiaupus, Lenkija ir Bulgarija dabar gauna dujas iš savo kaimynių Europos Sąjungoje.

„Užtikrinsime, kad „Gazprom“ sprendimas turėtų kuo mažesnį poveikį Europos vartotojams, – sakė U. von der Leyen. – Šiandien Kremliui dar kartą nepavyko pasėti nesantaikos tarp valstybių narių. Rusijos iškastinio kuro era Europoje baigiasi“.

Rusija grasina užsukti dujas ir kitoms šalims

Sustabdžiusi dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, Rusija tokiu pat žingsniu pagrasino ir kitoms šalims, jei valstybinis koncernas „Gazprom“ mokėjimų negaus rubliais. Įgyvendinamas atitinkamas prezidento V. Putino dekretas, trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas D. Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

V. Putinas kovą nurodė, kad „nedraugiškos valstybės“, įskaitant visas ES šalis, už rusiškas dujas turi mokėti tik rubliais. D. Peskovas atmetė Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen kaltinimus, kad tai „šantažo instrumentas“.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBulgarijaLenkijarusiškos dujosstabdymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių