Lenkijoje demonstrantai susirinko ginti velionio popiežiaus Jono Pauliaus II reputaciją

Lenkijoje demonstrantai sekmadienį susirinko ginti velionio popiežiaus Jono Pauliaus II, kuris kaltinamas slėpęs pedofilijos nusikaltimus, kai buvo Krokuvos arkivyskupas, reputaciją.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė , kad tūkstančiai žmonių, kai kurie – ant žirgų, apsirengę istoriniais kostiumais ar apsigobę pečius Vatikano ir Lenkijos, tradiciškai katalikiškos šalies, vėliavomis, dalyvavo „Nacionalinėje eisenoje už popiežių“ Varšuvoje.

2005 metų balandžio 2-ąją mirusiam Jonui Pauliui II pagerbti skirtus renginius planavo katalikiškos organizacijos, o juos atvirai rėmė vyriausybė ir valdančioji populistinė partija „Įstatymas ir teisingumas „PiS“.

„Kaip kiekvienas doras vyras gina savo vaikus, tėvą ir motiną, taip visa Lenkija gina Joną Paulių II“, – buvo rašoma viename iš demonstrantų plakatų.

Premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad „laikome tiesos nešimo, kuris turi prieštarauti melui, šmeižtui ir įžeidimams, testą“.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) laiške valdančiajai partijai sakė: „Dėkojame Viešpačiui Dievui už neišmatuojamą dovaną, kurią Bažnyčiai, Lenkijai ir pasauliui davė ir duoda lenkų popiežius.“

„Mes ginsime jo garbę ir gerą vardą“, – likus keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų Lenkijoje sakė J. Kaczynskis.

Tą pačią dieną Lodzėje, centrinės Lenkijos mieste, buvo išniekintas Jono Pauliaus II paminklas: statulos rankos buvo išteptos raudonais dažais ir išniekintos užrašu „Maxima culpa“ – ši lotyniška frazė reiškia „didžiausią kaltę“.

Šis užrašas buvo nuoroda į neseniai Lenkijoje išleistą olandų žurnalisto Ekke Overbeeko (Ekės Overbiko) knygą „Maxima Culpa“.

Knygoje ir panašiame tyrime, kurį parodė privatus transliuotojas TVN, teigiama, kad Jonas Paulius II žinojo apie vaikų išnaudojimą Lenkijos katalikų bažnyčioje daug metų prieš tapdamas pontifiku ir padėjo tai nuslėpti, o tai nuo to laiko išprovokavo diskusijas vyriausybėje ir Bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių