Lenkijoje – nauji protestai prieš abortų įstatymo sugriežtinimą

Keliuose Lenkijos miestuose pirmadienio vakarą tūkstančiai žmonių vėl išėjo į gatves, protestuodami prieš abortų draudimo sugriežtinimą. Tai buvo jau penkta protestų diena po Lenkijos konstitucinio teismo sprendimo, anot kurio, nėštumo nutraukimas dėl sunkių vaisiaus apsigimimų yra antikonstitucinis.

Sostinėje Varšuvoje demonstrantai per piką blokavo kelias pagrindines žiedines sankryžas bei tiltą per Vyslą. TV stotis TVN24 rodė vaizdus, kaip protestuotojai laiko rankose plakatus su užrašais „Pragaras moterimis“ ir „Mes norime turėti pasirinkimą“.

Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis kreipėsi į demonstrantus, ragindamas vengti provokacijų. „Jūsų įniršis neturi virsti akcijomis, dėl kurių nukenčia nekalti asmenys“, – sakė liberalų politikas. Gatvės buvo blokuojamos ir Krokuvoje, Poznanėje bei Vroclave.

Ginčytinas Konstitucinio teismo sprendimas reiškia tolesnį abortų įstatymo, kuris ir taip laikomas vienu griežčiausių Europoje, sugriežtinimą.

Vadinasi, abortas Lenkijoje yra teisėtas tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais ir kai motinos sveikatai ir gyvybei gresia pavojus. Teismo sprendimas iš esmės panaikina 1993 m. įstatymą, leidžiantį nutraukti nėštumą sunkaus vaisiaus apsigimimo atveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių