Liudininkai: Minske vaikant protestuotojus sužeistas mažiausiai vienas žmogus

Minsko šiaurinėje dalyje, kur vyko tradicinis sekmadieninis opozicijos protestas, pasigirdo keli šūvių garsai, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė liudininkai.

Pasak jų, protestuotojų kolonai judant Melnikaitės gatve, pasigirdo keli šūvius primenantys pokštelėjimai.

Minske saugumo pajėgoms sekmadienį vaikant opozicijos protestuotojų koloną, buvo sužeistas mažiausiai vienas žmogus, anksčiau „Interfax“ pranešė liudininkai.

Sužeistasis buvo paguldytas į ligoninę, bet kol kas nebuvo pranešimų apie jo sužeidimų pobūdį ir tai, kaip jis buvo sužeistas.

Skelbiama, kad sulaikyta daugiau kaip 600 protesto akcijų dalyvių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas.

Šiame sąraše – grožio konkurso „Miss Baltarusija – 2008“ nugalėtoja Olga Chiženkova, Olimpinių žaidynių prizininkas lengvaatletis Andrejus Kravčenka, kikboksininkas Ivanas Ganinas.

„Viasna“ sulaikymus užfiksavo sostinėje Minske, taip pat kituose didžiuosiuose šalies miestuose, tokiuose kaip Gardinas, Mogiliavas, Gomelis, Pinskas, Bobruiskas, Lechovičiai, Bereza.Jau tris mėnesius protestuojantys baltarusiai reikalauja prezidento atsistatydinimo, kritikams teigiant, kad rinkimai buvo falsifikuoti, o tikrąja rinkimų laimėtoja yra šiuo metu Lietuvoje gyvenanti politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja.

Keli tūkstančiai protestuotojų, nešini raudonos ir baltos spalvos vėliavas, žygiavo Minsko centrinėmis gatvėmis. Vietos žiniasklaida skelbia, kad mieste dislokuotos didelės policijos pajėgos. „Viasna“ skelbia, kad Minske ir kituose šalies miestuose buvo suimta mažiausiai 380 žmonių. Tarp jų esą yra ir Baltarusijos olimpietis dešimtkovininkas Andrejus Kraučenka ir 2008 metų „Mis Baltarusija“ Olga Chižinkova., skelbia naujienų portalas tut.by.

S. Cichanouskaja pareiškė, kad protestai truks „iki pergalės“. Ji pridūrė, kad pastarųjų 90 dienų parodė, kad valdžia „neteko savo legitimumo ir galios“.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja šeštadienį pasveikino JAV išrinktąjį prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) su pergale ir išreiškė viltį, kad jie galės netrukus susitikti.

„Visas pasaulis stebėjo rinkimus Jungtinėse Valstijose – šalyje su visiškai funkcionuojančia demokratija, – platformos „Telegram“ kanalu rašė S. Cichanouskaja. – Tai buvo tikros idėjų, programų ir komandų varžybos, ne taip kaip Baltarusijoje, kur balsai per rinkimus buvo paprasčiausiai pavogti.“

S. Cichanouskajos nuomone, J. Bidenas „netrukus susitiks su teisingai išrinktu naujos, laisvos Baltarusijos prezidentu“. Ji pridūrė, kad daug JAV gyvenančių baltarusių balsavo už J. Bideną.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, žmonės sekmadienį buvo sulaikomi ne tik Minske, bet ir Liachavičuose, Gomelyje ir Vitebske.

Sekmadienį Minske vyksta nesankcionuotas opozicijos „Liaudies valdžios maršas“. Akcijos dalyviai planavo susirinkti netoli Laisvės aikštės, tačiau teisėsaugos pareigūnai ten sulaikė keletą žmonių.

Pagrindinei protestuotojų masei pavyki susirinkti netoli stelos „Minskas – miestas didvyris“, tačiau jėgos struktūrų pareigūnai žmones išvaikė.

Minsko centre imtasi papildomų saugumo priemonių, čia atgabenta specialiosios technikos.

Baltarusijoje beveik tris mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ten aš mėčiau per langas petardas. kad bailios bobos galvotų, kad į jas šaudoma. Man taip liepė Cichanovskos draugeliai, o jiems kaip daryti paaiškino jų draugai iš Lenkijos.

Akivaizdu kad

Akivaizdu kad portretas
Mer mažai gavo į kaulus suskiai, Baltarusijos išdavikai

Įdomus teiginys:

Įdomus teiginys: portretas
"mažiausiai" vienas žmogus. O kiek yra dar mažiau? 0,5 žmogaus? - 0,5 žmogaus? Ar 1,5 duobkasio?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių