M. Saakašvilis bus perkeltas iš kalėjimo ligoninės į karinę

Buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis iš kalėjimo ligoninės bus perkeltas į karinę ligoninę Gorio mieste, penktadienį spaudos konferencijoje paskelbė šalies teisingumo ministras Ratis Bregadzė.

Tokia žinia nuskambėjo M. Saakašviliui apalpus ir gydytojams paraginus vyriausybę perkelti eksprezidentą į civilinę kliniką dėl galimo pavojaus jo gyvybei.

Ukrainos pilietis M. Saakašvilis į Sakartvelą slapta sugrįžo rugsėjo 29 dieną. Spalio 1-ąją jis buvo sulaikytas Tbilisyje ir nuvežtas į kalėjimą Rustavyje, kur paskelbė bado streiką. Lapkričio 8-ąją jis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę Tbilisyje; perkėlimas nebuvo suderintas su jo artimaisiais ir advokatais.

Sakartvele M. Saakašviliui iškeltos kelios baudžiamosios bylos. Valdžios atstovai ne kartą sakė, kad sulaikys jį iškart, kai tik jis kirs sieną. Pats M. Saakašvilis savo sulaikymą vadina neteisėtu, o jam pateiktus kaltinimus – sufabrikuotais.

Sakartvelo valdžia iš pradžių atmetinėjo gydytojų rekomendacijas, tačiau R. Bregadzė penktadienį pareiškė, kad dabar ji pasirengusi perkelti M. Saakašvilį.

„Mūsų pasiūlymas yra perkelti jį į karinę ligoninę“, – per spaudos sakė ministras.

Kreipdamasis į opoziciją, jis nurodė, kad eksprezidentas galėtų būti nugabentas į tokią gydymo įstaigą Gorio mieste, esančiame maždaug už 90 km į vakarus nuo sostinės Tbilisio.

„Tai vieta, kur jo sveikata ir saugumas bus labiausiai apsaugoti valstybės“, – pridūrė R. Bregadzė.

Jis taip pat apkaltino opoziciją „prisidengiant M. Saakašvilio sveikata siekiant savo siaurių politinių tikslų“.

Ketvirtadienį M. Saakašvilis apalpo ir buvo perkeltas į kalėjimo ligoninės reanimacijos palatą.

Gydytojas Giorgis Grigolija penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad buvusio valstybės vadovo būklė yra „pavojinga gyvybei“, ragindamas jį „nedelsiant perkelti į civilinę kliniką“.

G. Grigolija apžiūrėjo M. Saakašvilį vėlai ketvirtadienį, kai šis buvo apalpęs.

Specialistas paminėjo keletą neurologinių ir širdies ligų, kurios „gali tapti negrįžtamomis, mirtinomis nesant tinkamos priežiūros, kuri neįmanoma gydymo įstaigoje, kur jis šiuo metu gydomas“.

G. Grigolija priklauso medikų tarybai, įsteigtai ombudsmenės Nino Lomdžarijos.

„Kritinė“ būklė

Trečiadienį medikų taryba pareiškė, kad M. Saakašvilio „dabartinė būklė vertinama kaip kritinė“ ir kad „artimiausioje ateityje“ jam gresia mirtinos komplikacijos.

Kalėjimo ligoninė, kur gydomas M. Saakašvilis, neatitinka jo medicininių poreikių, nurodė taryba, ragindama nedelsiant jį perkelti į civilinę kliniką.

M. Saakašvilio advokatas Dito Sadzaglišvilis pareiškė, kad šalies kalėjimų tarnyba „vadovaujasi politiniais motyvais, o ne medicininiais sumetimais“.

„Nepaisant pakartotinių gydytojų raginimų, vyriausybė neleidžia M. Saakašviliui pasinaudoti teise į tinkamą medicininę priežiūrą“, – AFP sakė D. Sadzaglišvilis.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas) ketvirtadienio vakarą paragino Sakartvelo vyriausybę „elgtis su M. Saakašviliu teisingai ir oriai“.

Eksprezidento suėmimas paaštrino politinę krizę, kilusią po pernai šalyje įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais.

Areštas taip pat paskatino kone didžiausius per pastarąjį dešimtmetį antivyriausybinius protestus.

Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis neseniai sukėlė pasipiktinimą, pareiškęs, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GRUZIJOS k l a u n u i

GRUZIJOS  k l a u n u i  portretas
ne prikirpo, o n u k i r p o uodegą.

Anonimas

Anonimas portretas
Gal jam kas padarys ten kyn=al v =opu ?

o

o portretas
neidomu toks pat pasidavelis kaip ir zelensky /zydelis/ klounas;;;''
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių