Malaizija deportavo daugiau nei tūkstantį Mianmaro piliečių, nepaisydama teismo draudimo

Malaizija antradienį deportavo daugiau kaip 1 000 Mianmaro piliečių į jų tėvynę, prieš kelias savaites sukrėstą karinio perversmo, pranešė pareigūnai.

Mianmariečiai buvo išsiųsti nepaisant repatriaciją draudžiančio Malaizijos teismo nurodymo ir žmogaus teisių aktyvistų kritikos bangos.

Tarnybos išsiuntė 1 086 migrantus trimis Mianmaro karinio laivyno laivais, sakė Malaizijos imigracijos tarnybos vadovas Khairul Dzaimee Daudas (Chairul Dzaimis Daudas).

Jis pridūrė, kad tarp išsiųstų asmenų nebuvo prieglobsčio prašytojų arba rohinjų – Mianmare persekiojamos etninės mažumos atstovų.

„Visi deportuojami asmenys sutiko grįžti į tėvynę laisva valia, neverčiami“, – sakė Imigracijos tarnybos vadovas.

Anot jo, visi antradienį deportuoti asmenys nuo 2020 metų buvo laikomi imigrantų sulaikymo centruose.  

Jungtinės Valstijos ir Jungtinės Tautos kritikavo šį planą, o žmogaus teisių aktyvistai sakė, kad tarp deportuotų asmenų buvo prieglobsčio prašytojų. 

Keliomis valandomis anksčiau Kvala Lumpūro teismas nurodė laikinai sustabdyti deportaciją, kad aktyvistai galėtų pateikti teisinį skundą.

Aktyvistai tvirtino, kad Malaizija pažeis savo tarptautinius įsipareigojimus, deportuodama pažeidžiamus asmenis. Be to, anot jų, Mianmare valdžią perėmus kariškiams, šiems žmonėms kils dar didesnė grėsmė. 

Anksčiau pareigūnai pranešė, kad bus deportuoti 1 200 žmonių. Kol kas neaišku, kodėl buvo deportuota mažiau asmenų.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių