Memfyje gedint ir pykstant palaidotas JAV policijos mirtinai sumuštas T. Nicholsas

Pilietinių teisių lyderiai, JAV policijos mirtinai sumušto Tyre'o Nicholso (Tairo Nikolso) artimieji ir draugai trečiadienį susirinko vienoje Memfio bažnyčių atsisveikinti su šiuo 29 metų afroamerikiečiu, kurio mirtis sukrėtė Ameriką ir paskatino reikalauti reformų.

„Mes gedime su jumis ir mūsų šalies žmonės gedi su jumis“, – per pamaldas su gospelo muzika ir emocingomis kalbomis T. Nicholso šeimai pasakė viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

Šalyje vis dar verda pyktis dėl T. Nicholso mirties sausio 10-ąją, trys dienos po to, kai sustabdę jo automobilį penki juodaodžiai policininkai jį žiauriai sumušė. Incidentas vėl pakurstė šalies debatus apie teisėsaugos institucijų brutalumą.

K. Harris paragino Kongresą priimti įstrigusį reformų projektą, pavadintą George'o Floydo (Džordžo Floido), kurio mirtis dėl policijos veiksmų 2020 metais išprovokavo neramumus visoje šalyje, vardu.

Mes gedime su jumis ir mūsų šalies žmonės gedi su jumis.

T. Nicholso motina RowVaughn Wells (Rouvon Vels) su ašaromis akyse prisidėjo prie K. Harris raginimo įstatymų leidėjams veikti.

„Mums reikia imtis kažkokių veiksmų, – sakė R. Wells. – Nes jei nesiimsime, kitas miręs vaikas, tas kraujas bus ant jų rankų.“

Šalia R. Wells stovėjęs pilietinių teisių lyderis Alas Sharptons (Elas Šarptonas) gyrė jos sūnų.

Per ceremoniją T. Nicholsas buvo prisimintas, pastoriaus J. Lawrence'o Turnerio (Džei Lorenso Ternerio) žodžiais, kaip „per anksti išėjęs nuostabus žmogus, sūnus, tėvas, brolis, draugas“.

Laidotuvių dalyviams buvo parodyta T. Nicholso – aistringo fotografo – darytų nuotraukų, taip pat filmukų, kuriuose jis įmažintas važinėjantis riedlente.

„Viskas ko noriu – tai susigrąžinti savo mažąjį broliuką“, – sakė velionio vyresnioji sesuo Keyana Dixon (Kijana Dikson). Ji atkreipė dėmesį, kad net mušamas policininkų jos brolis išliko mandagus ir sakė jiems: „Prašom liautis.“

Kitas giminaitis perskaitė eilėraštį, įkvėptą šiurpių incidento įrašų, pavadinimu „Tiesiog bandau grįžti namo“.

Tai, kokį didelį atgarsį sukėlė T. Nicholso mirtis, parodė ir režisieriaus Spike'o Lee (Spaiko Li), kitų juodaodžių policijos smurto aukų giminaičių, įskaitant G. Floydo brolį Philonise'ą Floydą (Filonisą Floidą), dalyvavimas.

Taip pat dalyvavo Breonnos Taylor (Brionos Teilor), kuri žuvo per nesėkmingą policijos reidą jos namuose Luisvilyje 2020 metais, motina Tamika Palmer.

Kaip ir G. Floydas, B. Taylor tapo policijos reformos ir rasinio teisingumo siekiančio judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“, BLM) simboliu.

„Banditai“

T. Nicholsą sausio 7 dieną Memfyje dėl, policijos teigimu, kelių eismo taisyklių pažeidimo areštavo specialiojo junginio „Scorpion“ nariai.

Pareigūnų nešiojamų ir saugumo kamerų nufilmuota medžiaga rodo, kad T. Nicholsas buvo smarkiai mušamas. Praėjusią savaitę paviešinti įrašai sukėlė pasipiktinimą visoje šalyje.

Penki incidente dalyvavę pareigūnai buvo atleisti ir apkaltinti nužudymu. Dar dviejų pareigūnų ir trijų ugniagesių įgaliojimai sustabdyti, kol vyksta tyrimas.

Savo kalboje pastorius A. Sharptonas sakė, kad šie pareigūnai išdavė Martino Lutherio Kingo (Martino Liuterio Kingo), kuris buvo nušautas per rasistinį išpuolį Memfyje 1968 metais, judėjimo dvasią.

Memfio policija niekada nebūtų pasamdžiusi afroamerikiečių be M. L. Kingo vadovautos kampanijos, sakė A. Sharptonas.

„Žmonės turėjo žygiuoti [demonstracijose] ir eiti į kalėjimą, kai kas neteko gyvybių, kad atvertų duris jums. Kaip drįstate elgtis taip, tarsi ta auka būtų beprasmė?“ – kalbėjo A. Sharptonas.

„Su nusikalstamumu nekovojama pačiam tampant nusikaltėliu, – sakė jis. – Prieš banditus gatvėje nestojama pačiam tampant banditu.“

A. Sharptonas taip pat tvirtino, kad T. Nicholso rasė buvo vienas iš veiksnių, nulėmusių policijos elgesį su juo, ir sakė, kad pareigūnai nebūtų taip sumušę baltojo.

Laikraščio „The New York Times“ paskelbti Memfio miesto duomenys rodo, kad afroamerikiečiai sudaro du trečdalius jo gyventojų, bet nuo 2016-ųjų šiai gyventojų grupei teko 86 proc. incidentų, kai policija panaudojo jėgą.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prieš laidotuves susisiekė su T. Nicholso šeima ir išreiškė pasipiktinimą bei didelį skausmą dėl jo mirties.

Kaip ir K. Harris, prezidentas pakartojo raginimą reformuoti policiją. Ketvirtadienį jis šią reformą Baltuosiuose rūmuose turi aptarti su Kongreso afroamerikiečiais.

Tuo metu šalyje kyla naujas triukšmas dėl praeivio Los Andžele nufilmuoto įrašo, kuriame, kaip atrodo, užfiksuotos akimirkos prieš įvykį, kai policija nušovė pabėgti bandžiusį abiejų kojų neturintį afroamerikietį.

Pareigūnai sako reagavę į pranešimus, kad neįgaliojo vežimėlyje sėdintis vyras kažką sužeidė peiliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
Durnių šalis ta Amerika.

AAA

AAA portretas
Pusė pasakytos tiesos lygu melui. Policija nei iš šio, nei iš to ištraukė žmogų iš mašinos ir sumušė?? Pasakos vaikams.

ane

ane portretas
5 juodaodziai sumuse juodaodi ,tai kur cia rasizmas ...sitiems bele klykaut..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių