Mianmaro chunta smogė etniniams sukilėliams netoli Indijos sienos

Mianmaro chunta trečiadienį iš oro smogė etninės ginkluotos grupuotės bazei netoli sienos su Indija, trečiadienį pranešė sukilėliai ir žiniasklaida, o viena bomba nukrito netoli tarptautinės sienos.

Dėl beveik prieš dvejus metus įvykdyto karinio perversmo atsinaujino kovos su seniai įsitvirtinusiomis etninių sukilėlių grupuotėmis ir dešimtimis „Liaudies gynybos pajėgų“ grupių, kurios susibūrė tam, kad pasipriešintų chuntai.

Antradienio vakarą penkiems lėktuvams numetus bombas, žuvo penki kovotojai Činų nacionalinio fronto (CNF), kuris teigia atstovaujantis daugiausia krikščionių činų mažumai Vakarų Mianmare, būstinėje, naujienų agentūrai AFP sakė CNF atstovas Salai Htet Ni.

„Jie numetė septynias bombas... Kai kurie mūsų namai buvo sugriauti... Viena bomba nukrito Indijos pusėje“, – teigė jis.

Vietos žiniasklaida taip pat pranešė, kad žuvo penki kovotojai ir kad viena bomba nukrito Indijos Mizoramo valstijoje esančiame Čampajaus rajone.

Tačiau Indijos policija nurodė, kad bomba iš tikrųjų nukrito tiesiai į sausą upės vagą, žyminčią tarptautinę sieną.

„Atlikę pirminį tyrimą nustatėme, kad (indų) gyvybėms ar turtui žala nepadaryta“, – AFP pranešė Čampajaus rajono policijos viršininkas Lalrinpuia Varte (Lalrinpuja Vartė). – (...) Farkauno kaimas, esantis maždaug už 8–9 kilometrų nuo tarptautinės sienos, yra arčiausiai įvykio vietos.“

Pastaraisiais metais CNF kovotojų skaičius sumažėjo, ir 2015 metais ji pasirašė paliaubas su kariuomene.

Tačiau praėjusių metų gegužės mėnesį jis pasirašė susitarimą su šešėline vyriausybe, kurioje dominuoja Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) įstatymų leidėjai ir kuri siekia atšaukti perversmą.

Perversmo lyderis Min Aung Hlaingas pateisino savo valdžios užgrobimą teigdamas, kad 2020 metų lapkričio mėnesio rinkimuose, kuriuos laimėjo Aung San Suu Kyi NLD, buvo sukčiaujama.

Tuo metu tarptautiniai stebėtojai sakė, kad rinkimai iš esmės buvo laisvi ir sąžiningi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
siuskit maldeikiuka padarys tvarka jei pacio nenukeps?'''''''

Anonimas

Anonimas portretas
Vėl ta Birmos landsbergė nerimsta, nors ir sėdi kalėjime.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių